Sposób wykonania doskonałej pizzy calzone

Opiekun artykułu: kundzia
Wymagany czas: 2 godz.
Advertising
Sposób wykonania doskonałej pizzy calzone

Sposób wykonania doskonałej pizzy calzone

Kuchnia włoska to nie tylko okrągła pizza i spaghetti. To znacznie więcej fascynujących, a przede wszystkim smacznych dań, których każdy powinien spróbować, jeżeli nie we Włoszech, bo to nie zawsze się udaje, to we własnym domu. Część przepisów jest prosta, więc nie trzeba obawiać się długiego stania w kuchni i gotowania. Jeżeli wśród włoskich receptur oczekuje się znalezienia czegoś wyjątkowego, z pewnością warto sięgnąć po calzone.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do przyrządzenia oryginalnej pizzy calzone niezbędnych jest kilka świeżych i dobrej jakości produktów spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:

    * 3 szklanki mąki pszennej,

    * 1 szklanka wody,

    * 25 dag drożdży,

    * 1 łyżka oliwy z oliwek,

    * 1,5 łyżeczki soli,

    * 1/2 łyżeczki cukru,

    * 1 jajko,

    * koncentrat pomidorowy,

    * dodatki do farszu: ser żółty, ser mozzarella, pieczarki, oliwki, szynka, boczek wędzony, ananas, kapary.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Podstawą calzone jest przygotowanie dobrego ciasta. W tym celu niezbędne jest pokruszenie drożdży do miski i zalanie ich ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Wrzątek zabije możliwości fermentowania drożdży. Zamieszać, po czym dodać cukier oraz 1 łyżeczkę mąki, tworząc tym samym zaczyn drożdżowy. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do wyrośniętego nieco zaczynu dodać pozostałą mąkę, oliwę z oliwek, sól. Wyrobić dokładnie gładkie ciasto. Musi być dość elastyczne. Pozostawić je w misce oprószonej mąką i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1,5 godziny. W zależności od wyrobienia oraz ciepła ciasto może być gotowe już po 45 – 60 minutach. Należy sprawdzić jego stan po takim czasie i jeśli podwoiło swoją objętość, można ponownie je zagnieść, na zakończenie uderzając mocno pięścią, dzieląc je na 2 części.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placek o jednym boku dłuższym. Jedną z części posmarować koncentratem pomidorowym i zacząć kłaść na nią dowolne dodatki: ser, warzywa, np. paprykę, kapary, pieczarki, cebulę, mięso, posypać całość oregano i położyć na placek drugi kawałek ciasta. Zawinąć boki, tworząc coś na kształt pieroga. Z wierzchu posmarować rozbitym jajkiem, po czym ułożyć danie na blasze do pieczenia. Piec w temperaturze 250 stopni Celsjusza przez 12 – 15 minut. Podawać od razu po upieczeniu.