Sposób przygotowania bułki tartej z przyprawami
Sposób przygotowania bułki tartej z przyprawami
Bułka tarta zazwyczaj służy do panierowania potraw, głównie mięs, jak również jako dodatek do innych potraw. Zazwyczaj nie ma określonego smaku ani zapachu, jednak można to zmienić. Wystarczy przygotować bułkę tartą z przyprawami. Nie jest to trudne, za to może dać początek pysznemu dodatkowi do obiadów oraz kolacji. Oto przepis.
Niezbędne składniki spożywcze
Aby wykonać aromatyczną bułkę tartą, należy przygotować odpowiednie składniki, przede wszystkim:
* 4 szklanki bułki tartej,
* 2 łyżeczki mielonego czosnku,
* 1 łyżeczkę bazylii suszonej,
* 1 łyżeczkę oregano,
* 1 łyżeczkę natki pietruszki,
* 1 łyżeczkę cebuli w proszku,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Bułkę tartą można zakupić gotową, w papierowym opakowaniu albo wykonać samodzielnie. Wystarczy tylko zbierać suche bułki lub chleb, a następnie zetrzeć je na tarce bądź zmiksować w blenderze na proszek.
Krok drugi
Przygotowaną bułkę przesypać do większej miski. Dodać wszystkie przyprawy po kolei, po czym wymieszać je – łyżką albo ręką – aż będą tworzyły jedną całość.
Krok trzeci
Gotową bułkę tartą należy przełożyć do hermetycznego pojemnika z zamknięciem. Przesypać do niego efekt swojej pracy, po czym potrząsnąć nim, żeby składniki dodatkowo mocno się wymieszały. Używać wedle uznania i potrzeby – do kotletów, do posypywania formy, w której piecze się mięso, do oprószania chleba.