Przepis na tortillę à la pizza
Przepis na tortillę à la pizza
Masz ochotę na pizzę, ale nie masz piekarnika albo nie potrafisz zrobić dobrego ciasta na spód? Nic prostszego, wykorzystaj placek tortilli. Taką „pizzę” robi się w mgnieniu oka i można wykorzystać do niej wszystkie swoje ulubione dodatki. Koniecznie wypróbuj przepis na tę meksykańsko-włoską mieszankę – może ona być szybkim obiadem, kolacją, poczęstunkiem dla znajomych albo przystawką podawana na ciepło i na zimno.
Przygotowanie składników
Mozzarellę pokrój na bardzo cieniutkie paseczki, a żółty ser zetrzyj na tarce. Czarne oliwki pokrój na kawałki – mogą być połówki. Sos pomidorowy przygotuj z pomidorów w puszce. Krojone pomidory z puszki wylej do miski, odsączając z nich trochę zalewy. Następnie dodaj suszoną bazylię i oregano oraz sól i pieprz. Dla zaostrzenie smaku dodaj do nich łyżkę pikantnego ketchupu.
Podgrzewanie tortilli
Weź dużą patelnię, na której z pewnością zmieścisz placek tortilli. Rozgrzej ją bez tłuszczu. Kiedy patelnia będzie gorąca, wówczas połóż na niej kukurydziany placek i podgrzewaj go. Po kilkunastu sekundach zauważysz, że na powierzchni tortilli robią się pęcherze powietrza. Wówczas przerzuć tortillę na drugą stronę i przy pomocy widelca pozbądź się wszystkich pęcherzy, by uzyskać gładką powierzchnię. Zmniejsz ogień do najmniejszego.
Układanie składników
Na gładkiej powierzchni placka rozsyp mozzarellę, a następnie szybko nałóż trochę sosu pomidorowego. Pamiętaj, aby brzegi tortilli zostały puste, tak jak w przypadku prawdziwej pizzy. Potem rozrzuć na sosie oliwki, a następnie posyp startym żółtym serem oraz suszonym oregano. Przykryj patelnię i zdejmij ją z ognia. Pozostaw tak przez dwie – trzy minuty, aż do roztopienia się sera. Postępuj tak ze wszystkimi plackami.
Serowanie
Po rozpuszczeniu serów przełóż tortillę na duży talerz. Pokrój ją tak, jak pizzę, czyli w trójkąty. Jedz na ciepło lub zimno z dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego. Smacznego!