Jak przyrządzić jajecznicę po indyjsku?
Jak przyrządzić jajecznicę po indyjsku?
Nikt nie powiedział, że jajecznica musi być zwykła, normalna, składająca się jedynie z masła oraz przypraw. Przyrządzenie oryginalnej jajecznicy indyjskiej sprawi, że nawet śniadanie będzie niezwykłym doznaniem smakowym. Jeśli lubisz intensywne przyprawy oraz kolory na talerzu, to znaczy, że podany w poniższym artykule przepis jest właśnie dla Ciebie.
Niezbędne składniki spożywcze
Wykonanie jajecznicy indyjskiej na śniadanie wymaga odpowiednich składników, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
* 4 jajka,
* 4 łyżki masła,
* 1 ząbek czosnku,
* 1/2 cebuli,
* 1/2 papryczki chili zielonej,
* 1/2 kminku mielonego,
* 1/2 łyżeczki kurkumy,
* 1,5 łyżki kolendry,
* 1 pomidor,
* sól.
Krok pierwszy
Pomidora – nie musi być duży – sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać z łupinek, po czym posiekać. Czosnek można przecisnąć przez praskę, żeby był wyczuwalny smak, ale niekoniecznie kawałki.Na patelni rozgrzać masło, po czym wrzucić na nie cebulę oraz czosnek, smażąc 5 – 7 minut, do zmięknięcia cebuli.
Krok drugi
Paprykę chili umyć i przekroić na pół. Pozbyć się ziarenek i pokroić na drobne kawałeczki – uważać, aby brudnymi od niej rękami nie dotknąć oczu. Zarówno papryczkę, jak i przyprawy wcześniej przygotowane wrzucić na patelnię, mieszając razem z cebulą oraz czosnkiem. Na koniec wrzucić pokrojone w kostkę pomidory, podsmażając je aż do całkowitego wyparowania wody.
Krok trzeci
Do podsmażonych warzyw i przypraw wbić jajka, po czym rozpocząć mieszanie. Na początku nie musi być ono bardzo intensywne. Trzeba dać jajkom czas na pierwsze ścięcie, a następnie mieszać – łopatką albo łyżką. Podgrzewać całość na wolnym ogniu aż do całkowitego ścięcia się białka. Tak przygotowaną jajecznicę przełożyć na talerz. Dodać chleb albo bułkę i zjeść ze smakiem jako danie rozbudzające o poranku.