Jak przyrządzić jajecznicę po indyjsku?

Opiekun artykułu: martens
Wymagany czas: 15 min.
Advertising
Jak przyrządzić jajecznicę po indyjsku?

Jak przyrządzić jajecznicę po indyjsku?

Nikt nie powiedział, że jajecznica musi być zwykła, normalna, składająca się jedynie z masła oraz przypraw. Przyrządzenie oryginalnej jajecznicy indyjskiej sprawi, że nawet śniadanie będzie niezwykłym doznaniem smakowym. Jeśli lubisz intensywne przyprawy oraz kolory na talerzu, to znaczy, że podany w poniższym artykule przepis jest właśnie dla Ciebie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Wykonanie jajecznicy indyjskiej na śniadanie wymaga odpowiednich składników, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:

    * 4 jajka,

    * 4 łyżki masła,

    * 1 ząbek czosnku,

    * 1/2 cebuli,

    * 1/2 papryczki chili zielonej,

    * 1/2 kminku mielonego,

    * 1/2 łyżeczki kurkumy,

    * 1,5 łyżki kolendry,

    * 1 pomidor,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Pomidora – nie musi być duży – sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać z łupinek, po czym posiekać. Czosnek można przecisnąć przez praskę, żeby był wyczuwalny smak, ale niekoniecznie kawałki.Na patelni rozgrzać masło, po czym wrzucić na nie cebulę oraz czosnek, smażąc 5 – 7 minut, do zmięknięcia cebuli.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Paprykę chili umyć i przekroić na pół. Pozbyć się ziarenek i pokroić na drobne kawałeczki – uważać, aby brudnymi od niej rękami nie dotknąć oczu. Zarówno papryczkę, jak i przyprawy wcześniej przygotowane wrzucić na patelnię, mieszając razem z cebulą oraz czosnkiem. Na koniec wrzucić pokrojone w kostkę pomidory, podsmażając je aż do całkowitego wyparowania wody.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do podsmażonych warzyw i przypraw wbić jajka, po czym rozpocząć mieszanie. Na początku nie musi być ono bardzo intensywne. Trzeba dać jajkom czas na pierwsze ścięcie, a następnie mieszać – łopatką albo łyżką. Podgrzewać całość na wolnym ogniu aż do całkowitego ścięcia się białka. Tak przygotowaną jajecznicę przełożyć na talerz. Dodać chleb albo bułkę i zjeść ze smakiem jako danie rozbudzające o poranku.