Zupa tajska – ostra i pyszna

Opiekun artykułu: izulka
Advertising
Zupa tajska – ostra i pyszna

Zupa tajska – ostra i pyszna

Są osoby, dla których kuchnia azjatycka jest najlepszą na świecie, są tacy, którzy dopiero wchodzą w jej smaki. Jeśli chce się poczuć smak Azji we własnym domu, spróbować czegoś nowego lub podać zupę inną niż zawsze, wówczas warto skorzystać z podanego poniżej przepisu. Zupa będzie smaczna i bardzo ostra.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Przygotowanie zupy tajskiej wymaga zestawu składników, które można zakupić w dziale azjatyckim w supermarkecie lub w sklepach z egzotycznymi produktami. Aby zupa była dobra, trzeba skompletować:
    * 400 ml bulionu drobiowego,
    * 6 krewetek królewskich,
    * 4 papryczki chili,
    * 1 łodygę trawy cytrynowej,
    * 3 cm korzenia imbiru,
    * 3 cm korzenia galangalu,
    * 1,5 łyżki pasty Tom Yum,
    * 2 łyżki soku z limonki,
    * 2 łyżki sosu rybnego,
    * 2 łyżki cukru palmowego,
    * 4 – 5 grzybów (mogą być pieczarki),
    * kolendrę (listki).

  • Etap pierwszy

    Korzenie imbiru i galangalu umyć, a następnie pokroić w cienkie paski. Trawę cytrynową naciąć nieznacznie albo zmiażdżyć nożem, tak żeby zaczął wyciekać delikatny sok.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Przygotowany wcześniej bulion postawić na piecu i zacząć podgrzewać. Gdy zacznie wrzeć, dodać do niego pastę Tom Yum i sos rybny.Pieczarki pokroić na kawałki dowolnej wielkości i również wrzucić do wywaru. Dołączyć trawę cytrynową i pokrojony na kawałki imbir oraz galangal. Gotować przez 5 – 7 minut, po czym wrzucić krewetki.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Kiedy krewetki zaczną zmieniać kolor, dodać do wywaru cukier i sok z limonki. Chili należy umyć, wyczyścić z ziarenek oraz posiekać na drobne kawałki. Wrzucić do wywaru. Usunięcie nasion sprawi, że zupa nie będzie aż tak pikantna. Jeżeli jest się w stanie znieść bardzo ostry smak, można je pozostawić.Gotować jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zupę podawać w szerokich miskach z dodatkiem ryżu w osobnej miseczce. Przed jej zaserwowaniem rodzinie albo gościom posypać świeżymi listkami kolendry. Smacznego.

X