jak zrobić smaczny omlet z bakłażanem?
jak zrobić smaczny omlet z bakłażanem?
Typowy omlet, choć smaczny i puszysty, może się jednak znudzić po pewnym czasie. Jadanie codziennie posiłku tylko z jajek z mlekiem oraz przyprawami to za mało, dlatego warto urozmaicać sobie śniadanie bądź drugie śniadanie poprzez zmodyfikowanie podstawowych przepisów. Teraz, kiedy sklepy obrodziły w bakłażany oraz paprykę, można pokusić się o zaserwowanie sobie kolorowego omletu.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie omletu należy zacząć od zebrania świeżych, soczystych składników, wśród których muszą znaleźć się:
* 6 jaj,
* 1 bakłażan,
* 1 pomidor,
* 1 papryka czerwona,
* 1 papryka żółta,
* 1 papryka zielona,
* olej,
* sól.
Krok pierwszy
Bakłażana umyć i pokroić w cienkie plasterki – mogą mieć 0,5 cm – a następnie położyć w misce i zasypać solą. W ten sposób udaje się usunąć goryczkę znajdującą się w bakłażanie. Odstawić miskę na 30 minut, a przed ponownym wykorzystaniem opłukać bardzo dobrze pod zimną wodą. Gotowe plasterki pokroić w kostkę.
Krok drugi
Wszystkie papryki dokładnie umyć. Przekroić na pół każdą z nich, a następnie pozbyć się gniazd nasiennych oraz przepłukać wnętrze papryk, żeby usunąć z nich ewentualne ziarenka. Następnie pokroić papryki na paski i ponownie na kostki – papryka nie powinna być za wielkich kawałkach, to mogłoby spowodować niewygodę podczas jedzenia.Pomidora również umyć, sparzyć wrzątkiem, żeby pozbyć się skórki i także pokroić na kawałeczki.
Krok trzeci
Rozgrzać na patelni olej i wrzucić na nią wszystkie warzywa. Smażyć je przez 20 minut aż do zmięknięcia. Jajka wbić do osobnej miski, doprawić solą, pieprzem, a następnie wylać na gotowe warzywa. Smażyć omlet z każdej strony, aż do zbrązowienia. Od razu po usmażeniu przekładać na talerz i zabrać się do jedzenia – można dodatkowo urozmaicić omlet ketchupem.