Placek naan – ciekawy dodatek do potraw
Placek naan – ciekawy dodatek do potraw
Naan to kolejny z wielu rodzajów pieczywa pochodzącego z Azji. Jest znany głównie w środkowej części kontynentu oraz w Indiach. Stanowi idealny dodatek do sosów i mięsa, ale często podaje się go także tylko z przyprawami lub aromatyczną oliwą. Chcąc posmakować egzotycznego smaku, można przygotować go samodzielnie.
Potrzebne składniki spożywcze
Przed przystąpieniem do kulinarnych działań, trzeba przygotować odpowiednie składniki. Wśród nich niezbędne są:
* 2 szklanki mąki,
* 2/3 szklanki ciepłej wody,
* 1/4 szklanki roztopionego masła,
* 1 łyżeczka suchych drożdży,
* 1 łyżeczka cukru,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 łyżeczka masła,
* dowolne przyprawy, np. kolendra.Krok pierwszy
Do niewielkiej miski wsypać cukier, wodę i drożdże. Zamieszać i pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
W większej misce połączyć mąkę z masłem i solą, a następnie dodać uzyskany rozczyn drożdżowy. Na początku mieszać składniki, potem wyrabiać je ręką, aż ciasto zacznie być bardziej jednolitą masą.
Krok drugi
Masę drożdżową przenieść na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać przez 5 minut, raz po raz podsypując mąką. Nie należy sypać zbyt wiele mąki, aby ciasto nie stało się twarde.
Po uzyskaniu elastycznej konsystencji masy ponownie przełożyć ją do miski posypanej mąką. Przykryć ścierką i pozostawić na 1,5 godziny w suchym, ciepłym miejscu, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Krok trzeci
Gdy upłynie wymagany czas, ponownie zacząć wyrabiać ciasto, lecz tym razem tylko przez 2 minuty. Następnie z gotowej już masy urywać niewielkie kawałki i kształtować je palcami na placki o grubości 1 cm. Z uzyskanej porcji powinno wyjść 6 placków.
Krok czwarty
Do pieczenia placków naan najlepiej używać grilla albo opiekacza, ale można skorzystać także z piekarnika. Musi być rozgrzany do 230 stopni Celsjusza. Placki posmarować roztopionym masłem, a następnie układać jeden przy drugim. Piec 15 minut, przewracając od czasu do czasu. Pod koniec pieczenia posypać wybranymi przyprawami.Placki są najlepsze na gorąco, zarówno jadane tylko z przyprawami, jak i z dowolnym sosem.