Jak przyrządzić kurczaka curry?
Jak przyrządzić kurczaka curry?
Kurczak w curry jest potrawą wyjątkowo lubianą w świecie azjatyckim. Wyrazisty w smaku, potrafi być przygotowywany na różne sposoby. Najczęściej podaje się go z ryżem, który komponuje się idealnie z sosem oraz kawałkami mięsa. Dodatkową zaletą tej potrawy jest łatwość jej wykonania. Składniki są łatwo dostępne, a sprawdzony przepis znajduje się poniżej.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby potrawa była wyśmienita, niezbędne są dobre jakościowo składniki, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:
* 500 ml jogurtu naturalnego,
* 2 piersi z kurczaka,
* 3 łyżeczki curry,
* 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
* pieprz,
* sól,
* oliwa,
* ryż w woreczkach.Krok pierwszy
Do miski przelać cały jogurt naturalny. Wsypać curry – jeżeli lubi się tę przyprawę w wyjątkowy sposób, można dodać 4 łyżeczki, zamiast 3 – pieprz, sól oraz czerwoną paprykę. Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie elementy, tworząc intensywnie żółtą marynatę.
Krok drugi
Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Jeśli znajdują się na nich jakieś żyłki, błonki lub zbędne dodatki, usunąć je nożem. Same piersi pokroić w kostkę. Przełożyć wszystkie do marynaty curry i zamieszać, tak żeby całe mięso było otoczone sosem. Wstawić na 60 minut do lodówki.
Krok trzeci
Po upływie wymaganego czasu wyjąć mięso z lodówki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Przełożyć na nią kurczaka, wraz z całą marynatą i smażyć przez 10 – 15 minut. W tym czasie ugotować 1 – 2 torebki ryżu, w zależności od liczby osób, które będą degustować potrawę.Kurczaka curry podawać zaraz po przyrządzeniu, gdy jest jeszcze bardzo gorący. Dzięki jego aromatowi można z powodzeniem poczuć się jak w azjatyckiej knajpce.