Oryginalne lody z zielonej herbaty
Oryginalne lody z zielonej herbaty
Zielona herbata robi światową furorę jako sekret urody Azjatek, zwłaszcza Japonek. Jest coraz chętniej popijana w ramach popołudniowego podwieczorku, jednak nie da się ukryć, że latem nie ma się ochoty na ciepłe napoje, lecz na to, co zimne. Nie oznacza to odrzucenia swojego herbacianego rytuału. Można zmienić go na codzienne jedzenie lodów z zielonej herbaty.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania pysznych lodów potrzebne są odpowiednie produkty spożywcze, które z powodzeniem można zakupić w sklepie. Wśród niezbędnych elementów znajduje się:
* 200 ml śmietany,
* 80 g cukru brązowego,
* 7 g herbaty zielonej, sypkiej,
* 3 jajka,
* 3 łyżki wody.
Jeżeli nie posiada się maszyny do lodów, trzeba przygotować plastikowe pudełko z pokrywką, w którym będzie można swobodnie mrozić lody.Krok pierwszy
Wodę podgrzać, aż będzie wrzała. Do szklanki nasypać zieloną herbatę oraz 5 gramów cukru, zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Pozostawić do zaparzenia.
Krok drugi
Do dużej miski wbić jajka. Dodać 40 g cukru i zacząć ubijać składniki, aż przybiorą puszystą konsystencję. Im bardziej puszysta, tym lepiej. Gdy masa jajeczna będzie gotowa, odstawić ją w chłodne miejsce i przygotować kolejną miskę.
Krok trzeci
W drugiej misce ubić na puszystą masę śmietanę razem z pozostałą częścią cukru. Następnie do miski z masą jajeczną dodać herbatę i dokładnie wymieszać. Zielona herbata nada masie piękny zielony kolor. Gdy składniki połączą się, przelać je do miski ze śmietaną i po raz kolejny wymieszać, aż uzyska się jednolitą konsystencję.
Krok czwarty
Po wymieszaniu – bądź zmiksowaniu – całości, przelać masę do pudełka posiadającego wieczko i włożyć do lodówki. Całkowity czas mrożenia to 4 – 6 godzin, jednak pozostawienie pudełka na tyle czasu i niemieszanie lodów sprawi, że pojawią się w nich kryształki lodu. Aby tego uniknąć, trzeba co 30 minut wyjmować pojemnik i mieszać całość.Gotowe lody można podawać w pucharkach do lodów, bez dodatków albo z dodatkami. Można posypać je szczyptą zielonej herbaty albo ozdobić odrobiną bitej śmietany.