Pyszny kurczak w sosie czosnkowym
Pyszny kurczak w sosie czosnkowym
Kurczak to mięso niezwykle popularne i lubiane, nie tylko ze względu na smak, lecz również przez wzgląd na łatwość pieczenia oraz możliwość dodawania do niego niemal wszystkiego. Jeżeli panierowane kawałki kurczaka już się znudziły, a gotowany nie daje satysfakcji kulinarnej, wówczas można pokusić się o przygotowanie kurczaka z sosem czosnkowym.
Niezbędne składniki spożywcze
Świeże oraz dobrej jakości składniki są tym, co jest niezbędne w trakcie przygotowywania dobrego dania. Wśród potrzebnych produktów znajdują się:
* 250 ml bulionu warzywnego,
* 4 filery z piersi kurczaka,
* 5 ząbków czosnku,
* 1 cebula,
* 3 łyżki oliwy,
* 1 łyżeczka mąki,
* 1 łyżeczka śmietany 18%,
* papryka mielona słodka,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Wszystkie piersi umyć pod zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić ze zbędnych błonek, skórek, kości. Następnie każdą z nich natrzeć przyprawami: papryką, pieprzem, solą. Można dodać również inne, ulubione przyprawy, ale nie przesadzać z ostrymi, ponieważ sos czosnkowy będzie ostry.
Ułożyć piersi na dużym talerzu, przykryć folią aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.
Krok drugi
Po upływie 30 minut wyjąć mięso z lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę. Gdy będzie ciepła, położyć na niej piersi z kurczaka. Przysmażać wszystkie kawałki, pilnując, aby były złocistobrązowe z obu stron.
Krok trzeci
Cebulę oraz czosnek obrać z łupinek. Cebulę posiekać w tzw. piórka i wrzucić na patelnię. Przemieszać razem z kurczakiem. Czosnek pokroić bardzo drobno, jednak lepiej nie miażdżyć go w prasce, gdyż będzie zbyt mały. Dodać do pozostałych składników na patelni.
Krok czwarty
Smażyć składniki przez 2 – 4 minuty, po czym zalać całość bulionem. Przykryć pokrywką i dusić przez 15 minut.Do szklanki wsypać mąkę, dodać 3 – 4 łyżki zimnej wody oraz śmietanę. Wszystko wymieszać i wlać na patelnię, zagęszczając w ten sposób sos czosnkowy. Zagotować całość. Pozostawić na ogniu jeszcze 4 minuty.Danie podawać od razu po przygotowaniu, gdy jest jeszcze bardzo gorące.