Puszyste angielskie bułeczki na śniadanie

Opiekun artykułu: walis
Advertising
Puszyste angielskie bułeczki na śniadanie

Puszyste angielskie bułeczki na śniadanie

Bułeczki na śniadanie to duża przyjemność. Wiedzą o tym Anglicy, których kuchnia zazwyczaj nie cieszy się szczególną sławą, poza nielicznymi wyjątkami. Takim wyjątkiem są angielskie bułeczki śniadaniowe. Niewielkie, pulchne i pyszne zarówno z masłem, jak i z dżemem. Aby cieszyć się ich smakiem nie tylko podczas przypadkowego wyjazdu do Anglii, warto poznać przepis na ich wykonanie. Oto on.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Upieczenie bułeczek wymaga odpowiednich składników, wśród których powinny znaleźć się następujące elementy:
    * 2,75 szklanki mąki pszennej,
    * 1,5 szklanki mleka,
    * 4 łyżki mąki kukurydzianej,
    * 3 łyżki letniej wody,
    * 1 łyżka oliwy z oliwek,
    * 2 łyżeczki miodu,
    * 2 łyżeczki suchych drożdży,
    * 3/4 łyżeczki soli,
    * 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.

  • Pierwszy krok

    Mleko lekko podgrzać. Nie może być gorące, musi być ciepłe lub letnie. Do osobnej miski przesypać mąkę pszenną, dodać sól oraz suche drożdże i zamieszać. Dodać mleko z dodatkami do suchych składników, po czym wymieszać łyżką aż do ich połączenia się i uzyskania lekko kleistej konsystencji.Przykryć miskę z ciastem ścierką i włożyć na 12 godzin do lodówki, najlepiej na noc.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Po spędzeniu przez ciasto nocy w lodówce wyjąć je i dodać sodę oczyszczoną rozmieszaną wcześniej w wodzie, zamieszać i odstawić na bok na 10 minut.W tym czasie przygotować patelnię, smarując tłuszczem zarówno jej środek, jak i brzegi. Na zakończenie oprószyć ją mąką kukurydzianą. Włączyć ogień pod patelnią.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Przy pomocy łyżki wyłożyć na patelnię ciasto. Najlepiej nie układać przyszłych bułeczek zbyt blisko siebie. Ciasto urośnie pod wpływem ciepła i bułeczki będą zajmować więcej miejsca. Można również położyć na patelni metalowe foremki i wlać w nie ciasto. Dzięki temu bułeczki przyjmą dowolny kształt. Decydując się na takie rozwiązanie, trzeba wypełnić foremki do 2/3 wysokości.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Bułeczki powinny smażyć się 12 minut z każdej strony. Warto w czasie smażenia posypać je mąką kukurydzianą, ale delikatnie, wystarczy niewielka ilość. Ostudzić przez 2 – 3 minuty.Bułeczki angielskie można podawać z masłem, z dżemem, z masłem orzechowym oraz bez dodatków. Nadają się idealnie na pierwsze i drugie śniadanie.