Puszyste angielskie bułeczki na śniadanie
Puszyste angielskie bułeczki na śniadanie
Bułeczki na śniadanie to duża przyjemność. Wiedzą o tym Anglicy, których kuchnia zazwyczaj nie cieszy się szczególną sławą, poza nielicznymi wyjątkami. Takim wyjątkiem są angielskie bułeczki śniadaniowe. Niewielkie, pulchne i pyszne zarówno z masłem, jak i z dżemem. Aby cieszyć się ich smakiem nie tylko podczas przypadkowego wyjazdu do Anglii, warto poznać przepis na ich wykonanie. Oto on.
Niezbędne składniki spożywcze
Upieczenie bułeczek wymaga odpowiednich składników, wśród których powinny znaleźć się następujące elementy:
* 2,75 szklanki mąki pszennej,
* 1,5 szklanki mleka,
* 4 łyżki mąki kukurydzianej,
* 3 łyżki letniej wody,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 2 łyżeczki miodu,
* 2 łyżeczki suchych drożdży,
* 3/4 łyżeczki soli,
* 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.Pierwszy krok
Mleko lekko podgrzać. Nie może być gorące, musi być ciepłe lub letnie. Do osobnej miski przesypać mąkę pszenną, dodać sól oraz suche drożdże i zamieszać. Dodać mleko z dodatkami do suchych składników, po czym wymieszać łyżką aż do ich połączenia się i uzyskania lekko kleistej konsystencji.Przykryć miskę z ciastem ścierką i włożyć na 12 godzin do lodówki, najlepiej na noc.
Drugi krok
Po spędzeniu przez ciasto nocy w lodówce wyjąć je i dodać sodę oczyszczoną rozmieszaną wcześniej w wodzie, zamieszać i odstawić na bok na 10 minut.W tym czasie przygotować patelnię, smarując tłuszczem zarówno jej środek, jak i brzegi. Na zakończenie oprószyć ją mąką kukurydzianą. Włączyć ogień pod patelnią.
Trzeci krok
Przy pomocy łyżki wyłożyć na patelnię ciasto. Najlepiej nie układać przyszłych bułeczek zbyt blisko siebie. Ciasto urośnie pod wpływem ciepła i bułeczki będą zajmować więcej miejsca. Można również położyć na patelni metalowe foremki i wlać w nie ciasto. Dzięki temu bułeczki przyjmą dowolny kształt. Decydując się na takie rozwiązanie, trzeba wypełnić foremki do 2/3 wysokości.
Czwarty krok
Bułeczki powinny smażyć się 12 minut z każdej strony. Warto w czasie smażenia posypać je mąką kukurydzianą, ale delikatnie, wystarczy niewielka ilość. Ostudzić przez 2 – 3 minuty.Bułeczki angielskie można podawać z masłem, z dżemem, z masłem orzechowym oraz bez dodatków. Nadają się idealnie na pierwsze i drugie śniadanie.