Przepis na cytrynowe babeczki

Opiekun artykułu: antek
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 45 min.
Advertising
Przepis na cytrynowe babeczki

Przepis na cytrynowe babeczki

Bardzo prosty w przygotowaniu przepis dla amatorów smacznej kuchni. Fantastycznie smakują podawane z kubkiem gorącego mleka albo poranną kawą. Spakuj dziecku do szkoły na drugie śniadanie, zawsze z dużym sukcesem zdobywają serca najmłodszych.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Ciasto:

30 g cukru pudru

200 g masła

1 jajko

200 g mąki

Krem:

150 g masła

5 cytryn

4 jajka

400 g cukru

Ciasto: 30 g cukru pudru 200 g masła 1 jajko 200 g mąki Krem: 150 g masła 5 cytryn 4 jajka 400 g cukru
  • Przygotowanie ciasta

    Masło z cukrem utrzyj na puszystą, ale lepką masę. Dodaj jajko, w dalszym ciągu ucierając. Następnie przesiej mąkę i połącz z resztą składników. Ciasto odłóż na godzinę do lodówki.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Ciasto wyjmij z lodówki. Przygotuj foremki, wysmaruj je dokładnie masłem od wewnętrznej strony. Możesz użyć silikonowych lub metalowych małych foremek do babeczek albo użyć dużej formy na muffiny. Wylep foremki schłodzonym ciastem. Wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Daj im wystygnąć.

  • Krem

    Rozpuść masło w kąpieli wodnej z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy przestygnie, dodawaj, mieszając, całe dwa jaja i dwa żółtka. Całą masę ubijaj nad parą aż do osiągnięcia konsystencji kremu. Wylej ją do przygotowanych wcześniej babeczek.

  • Beza

    Beza

    Z pozostałych białek możesz zrobić bezę, którą ozdobisz babeczki. Białka ubij z cukrem, rób to mikserem ustawionym na wysokie obroty. Nanieś kleks masy na każdą z babeczek i wstaw całość na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni.

Popularne tagi
  • dietetyczne babeczki czekoladowe
  • naczynie żaroodporne
  • przepis na muffinki z oreo
  • cukier waniliowy
  • sezon na dynie
  • muffiny z czekoladą
  • maślanka
  • babeczki z kremem
  • przepis na babeczki czekoladowe
  • jajka
  • mąka
  • kefir
  • jagody
  • kuchnia angielska
  • półwytrawne wino