Przepis na cytrynowe babeczki
Przepis na cytrynowe babeczki
Bardzo prosty w przygotowaniu przepis dla amatorów smacznej kuchni. Fantastycznie smakują podawane z kubkiem gorącego mleka albo poranną kawą. Spakuj dziecku do szkoły na drugie śniadanie, zawsze z dużym sukcesem zdobywają serca najmłodszych.
Ciasto:
Krem:
Przygotowanie ciasta
Masło z cukrem utrzyj na puszystą, ale lepką masę. Dodaj jajko, w dalszym ciągu ucierając. Następnie przesiej mąkę i połącz z resztą składników. Ciasto odłóż na godzinę do lodówki.
Pieczenie
Ciasto wyjmij z lodówki. Przygotuj foremki, wysmaruj je dokładnie masłem od wewnętrznej strony. Możesz użyć silikonowych lub metalowych małych foremek do babeczek albo użyć dużej formy na muffiny. Wylep foremki schłodzonym ciastem. Wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Daj im wystygnąć.
Krem
Rozpuść masło w kąpieli wodnej z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy przestygnie, dodawaj, mieszając, całe dwa jaja i dwa żółtka. Całą masę ubijaj nad parą aż do osiągnięcia konsystencji kremu. Wylej ją do przygotowanych wcześniej babeczek.
Beza
Z pozostałych białek możesz zrobić bezę, którą ozdobisz babeczki. Białka ubij z cukrem, rób to mikserem ustawionym na wysokie obroty. Nanieś kleks masy na każdą z babeczek i wstaw całość na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni.