Jak upiec ciasteczka w kształcie liści?

Opiekun artykułu: underak
Advertising
Jak upiec ciasteczka w kształcie liści?

Jak upiec ciasteczka w kształcie liści?

Ciasteczka w kształcie jesiennych listków stać się mogą wspaniałym dodatkiem do jesiennego deseru albo przyjęcia, również halloweenowego. Kojarzą się z odpowiednią porą roku, są smaczne i zachęcają do jedzenia. Ich wykonanie nie jest bardzo trudne, wystarczy jedynie skorzystać z podanego w poniższym artykule przepisu, a następnie przejść do degustacji.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Żeby upiec dobre ciasteczka, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich składników. Dobre i świeże, poprawią jakość podwieczorku. Wśród niezbędnych elementów muszą znaleźć się:
    * 250 g mąki pszennej,
    * 200 g masła,
    * 100 g cukru pudru,
    * 2 żółtka,
    * szczypta soli,
    * barwnik spożywczy (czerwony, żółty, pomarańczowy, zielony).
    Niezbędne będą również foremki w kształcie listków lub przynajmniej tekturowe szablony, które pomogą wyciąć odpowiedni wzór.

  • Krok pierwszy

    Do szerokiej miski wrzucić mąkę pszenną, pocięte na kawałki masło, cukier puder oraz szczyptę soli i żółtka. Całość zagnieść szybko na gładkie, jednolite ciasto. Nie należy zagniatać zbyt długo, żeby ciasto nie ogrzało się od ciepła rąk.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części. Do każdej dodać inny barwnik i zagnieść, żeby masa nabrała odpowiedniego koloru. Włożyć kolorowe ciasto do osobnych woreczków, a następnie umieścić w lodówce na 60 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po wyjęciu ciasta z lodówki pokroić je na jeszcze mniejsze części. Połączyć kawałki ciasta ze sobą w taki sposób, żeby kolory nie mieszały się.Stolnicę oprószyć mąką, po czym rozwałkować pierwszy kawałek kolorowego ciasta na płaski placek o grubości 3 – 4 mm.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Z ciasta wycinać ciasteczka-listki i układać je na blasze do pieczenia. Pełną blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 15 minut. Po upieczeniu ostudzić i podawać.

Popularne tagi
  • papier samoprzylepny
  • drożdże instant
  • słomki
  • podkładka duch
  • la catrina
  • opakowanie na batoniki
  • pomysłowość rękodzieło
  • straszne opowieści
  • balon
  • przepis na gały gorzały
  • przepis
  • plastikowa butelka
  • makaronowy kościotrup
  • ściana
  • bal przebierańców