Kanapka-czarownica dla dziecka – jak ją zrobić?
Kanapka-czarownica dla dziecka – jak ją zrobić?
Dzieci lubią wyjątkowe jedzenie i chętniej wtedy sięgają po posiłek, nawet z warzywami. Rodzice niejadka muszą się niejednokrotnie natrudzić, żeby dziecko zjadło cokolwiek, jednak jest na to sposób – kanapki tematyczne. Ze względu na nadchodzące Halloween proponujemy kanapkę jednocześnie straszną i interesującą, która pozwoli maluchowi poczuć dreszczyk emocji, a potem ją zjeść.
Potrzebne składniki spożywcze
Zgrabną kanapkę przypominającą czarownicę można szybko zrobić, jeśli wcześniej przygotuje się niezbędne składniki, czyli:
* 2 kromki chleba ciemnego,
* 2 kromki chleba białego,
* marchewkę,
* jabłko zielone,
* oliwki faszerowane papryką,
* ser żółty,
* szynkę,
* serek naturalny do smarowania.Krok pierwszy
Ułożyć kromki białego pieczywa jedna na drugiej. Ostrym nożem wyciąć z nich głowę czarownicy, która ma spiczastą brodę i długi nos. Nie musi to być bardzo szczegółowe cięcie, jednak powinno być widać od razu, że to czarownica. Pomiędzy kawałki chleba włożyć ser oraz szynkę.
Krok drugi
Złożyć ze sobą kromki ciemnego pieczywa i wyciąć z niego spiczasty kapelusz czarownicy, który będzie pasował do wcześniej przygotowanej głowy. Jedną z kromek posmarować serem do smarowania – zamiast naturalnego można użyć również serka z ziołami lub pomidorowego, jeśli dziecko lubi ich smak. Oba kawałki będące głową czarownicy można podgrzać w piekarniku albo mikrofalówce, jednak nie jest to konieczność, a jedynie opcja.
Krok trzeci
Jabłko zielone umyć i odciąć kawałek, robiąc z niego rondo kapelusza. Z cieniutkiego, małego kawałeczka zrobić też usta czarownicy. Kawałek marchewki pokroić na plasterki i smarując je serkiem, przykleić je do kapelusza z chleba. Pozostałą część pokroić na paski i ułożyć jako włosy czarownicy.Z połówek oliwki z papryką wykonać oczy dla wiedźmy i tak przygotowaną kanapkę ułożyć na talerzu. Podać dziecku w czasie Halloween i patrzeć, jak zjada ze smakiem.