Przepis na proste babeczki
Przepis na proste babeczki
Szybki i łatwy w wykonaniu przepis na pyszne i pachnące babeczki. Ciasto ładnie rośnie, wygląda smakowicie i jest odpowiednie do dekorowania. Polecam, kiedy do drzwi zapukają niezapowiedziani goście, a my chcemy ich uraczyć smakołykiem bądź po prostu wtedy, gdy niespodziewanie najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Oddziel białka od żółtek, ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Pamiętaj, żeby cukier dodawać stopniowo pod koniec ubijania. Przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia.
Ciasto
Do piany powstałej z białek dodawaj powoli żółtka na przemian z mąką. Mieszaj ciasto na najniższych obrotach, inaczej piana szybko opadnie. Dodaj do ciasta pokrojoną drobno czekoladę, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Pieczenie
Użyj formy do muffinek wyłożonej papilotkami. Wylej ciasto do 2/3 wysokości. Do rozgrzanego wcześniej piekarnika włóż formę z muffinami. Piecz przez 15 minut, nie otwierając piekarnika przed upieczeniem. Udekoruj muffiny wedle uznania.