Jak upiec muffinki z dynią?

Opiekun artykułu: rarka
Advertising
Jak upiec muffinki z dynią?

Jak upiec muffinki z dynią?

Muffinki, czyli małe babeczki, są świetne zarówno na deser, jak i na drugie śniadanie. Mogą być malutkie, średnie albo bardzo duże. Co więcej, można je wykonywać z różnymi dodatkami, które uprzyjemniają jedzenie. Ze względu na początek sezonu dyniowego warto zainaugurować go poprzez przygotowanie dyniowych babeczek.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Do wykonania słodkich i smacznych babeczek z dynią niezbędne są następujące produkty spożywcze:
    * 2 szklanki dyni,
    * 1,5 szklanki mąki,
    * 3/4 szklanki cukru,
    * 1/3 szklanki oleju roślinnego,
    * 2 jajka,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1 łyżeczka przyprawy do pierników,
    * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    * szczypta cynamonu,
    * szczypta soli.
    Poza składnikami spożywczymi potrzebne są również silikonowe albo papierowe papilotki do wypieku babeczek.

  • Pierwszy krok

    Z przygotowanej dyni należy przyrządzić piure. W tym celu należy pokroić miąższ na kawałeczki i ułożyć je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. W kilku miejscach położyć kawałki masła, żeby dynia miała lepszy smak. Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Upieczoną, miękką dynię przełożyć do blendera. Zmiksować, aż do uzyskania gładkiego piure w pomarańczowym kolorze.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    W osobnej misce zmieszać ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika oraz cynamon. Odstawić miskę na bok.

    W drugiej, mniejszej misce zmieszać jajka z olejem. Roztrzepać je trzepaczką, po czym powoli dodawać je do suchych składników.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Gdy jajka i suche składniki będą już wymieszane, dodać piure z dyni i ponownie wszystko zamieszać. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji przekładać masę łyżką do przygotowanych już papilotek. Układać je na blasze, a następnie wsunąć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 25 – 30 minut.Po upieczeniu ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo cynamonem.

Popularne tagi
  • kąpiel parowa
  • blacha
  • jak ozdobić muffuny
  • babeczka z czekoladą
  • masa jajeczna
  • przyprawa do piernika
  • maślanka
  • cukier trzcinowy
  • papilotki silikonowe
  • śliwki
  • przyprawa
  • odchudzanie
  • ziemniak
  • jajko
  • proszek do pieczenia