Przepis na muffiny z bananami, czekoladą i nutellą
Przepis na muffiny z bananami, czekoladą i nutellą
My mamy swoje babeczki, natomiast Anglicy i Amerykanie muffiny. To specyficzny rodzaj małych wypieków, który przygotowuje się w specjalnych formach, a podaje najczęściej w papierowych papilotkach. Można przygotować go zarówno na słodko, jak i w wersji jak najbardziej wytrawnej, na przykład z serowym nadzieniem. Od kilku lat można kupić muffiny także w polskich cukierniach czy piekarniach, jako formę przekąski i drugiego śniadania, ale warto je także spróbować przygotować samodzielnie w domu, gdyż nie jest to skomplikowany przepis. Poniżej znajdziesz recepturę na pyszne, słodkie muffiny z dodatkiem nutelli oraz czekolady i bananów, które stworzą idealną kompozycję.
Mieszanie składników
Przygotowanie naszych zagranicznych babeczek rozpoczniemy od wymieszania składników. Będą ci potrzebne dwie miski. Jedna z nich powinna być przeznaczona do mieszania mikserem.Do pierwszej miski wrzuć dojrzałe banany. Możesz je wcześniej pokroić w kostkę lub też w talarki – ważne żeby były naprawdę dojrzałe, miękkie i słodkie. Następnie za pomocą widelca zrób z nich „paćkę”. Dodaj cukier biały i waniliowy oraz wymieszaj je z masą bananową, a następnie dodaj posiekaną drobno czekoladę, wbij dwa jajka i dodaj olej. Całość wymieszaj ze sobą szpatułką czy łyżką.W drugiej misce zmieszaj ze sobą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Te sypkie składniki dodaj do przygotowanych wcześniej mokrych. Możesz robić to stopniowo, ciągle mieszając wszystkie składniki mikserem. Mieszaj przez kilka minut, aż cała masa na muffiny zrobi się gładka.
Przekładanie do formy
Przygotuj specjalną formę na muffiny. Będzie ci potrzebnych około 12 – 18 otworów, w zależności od ich wielkości. Do każdego otworu włóż papierową papilotkę i dopiero wówczas nakładaj ciasto. Możesz to robić za pomocą łyżki, pamiętając, aby nigdy nie nakładać ciasta na muffiny do samego końca. Zawsze powinnaś pozostawić im około ¼ lub 1/3 miejsca, gdyż one nieco urosną.
Nakładanie nutelli i orzechów
Na każdą babeczkę nałóż pół łyżeczki nutelli. Pamiętaj, aby przed tym krokiem wyjąć krem z lodówki, by był jak najbardziej miękki. Następnie wymieszaj go z ciastem za pomocą patyczka, widelca czy wykałaczki – na powierzchni muffina utworzy się wzór. Na koniec posyp babeczkę rozkruszonymi orzechami laskowymi (opcjonalnie).
Pieczenie
Formę z muffinami włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.
Serwowanie
Muffiny możesz podawać na ciepło, jednak uważaj, by nie były one gorące. Dobrze również smakują na zimno. Smacznego!