Dyniowy deser – babeczki z dynią i czekoladą
Dyniowy deser – babeczki z dynią i czekoladą
Muffinki to doskonały pomysł na podwieczorek oraz na drugie śniadanie. Warto robić je z wykorzystaniem sezonowych elementów, np. dyni. Babeczki z dyni mogą być wyjątkowym dodatkiem do kawy albo przerywnikiem w pracy. Co więcej, nie są trudne do wykonania, jeżeli postępuje się według sprawdzonego przepisu. Oto on.
Jakie składniki są potrzebne?
Aby móc przygotować pyszne babeczki z dynią i czekoladą, konieczne jest zebranie następujących składników:
* 2 szklanki mąki,
* 1 szklanka piure z dyni,
* 3/4 szklanki brązowego cukru,
* 1/4 szklanki oleju,
* 2 jajka,
* 2 łyżki kakao,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1 gorzka czekolada.Krok pierwszy
Do jednej miski wbić jajka, wlać olej oraz dodać piure z dyni. Przy pomocy miksera albo blendera ustawionego na niewielkie obroty zacząć miksować składniki. Gdy już częściowo połączą się ze sobą, zwiększyć moc miksera, żeby uzyskać puszystą masę.
Krok drugi
W drugiej misce połączyć ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz kakao. Po wykonaniu tego dodać do nich masę jajeczną i wymieszać wszystko przy pomocy dużej łyżki. W masie mogą być drobne grudki, jednak jeżeli nie chce się ich, wystarczy dłużej mieszać ciasto.Czekoladę połamać na kawałki albo posiekać. Dodać do masy i jeszcze raz zamieszać.
Krok trzeci
Gotowym ciastem można uzupełniać papilotki do muffinek do 2/3 ich wysokości. Ułożyć je na blasze do pieczenia lub w metalowej formie na babeczki, po czym wsunąć całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20 – 25 minut, aż będą brązowe i puszyste.
Krok czwarty
Upieczone muffinki ostudzić. Przed podaniem można posypać je brązowym cukrem lub cukrem pudrem. Dobrze sprawdzi się również lukier, chociaż babeczki smakują bardzo dobrze także bez takich dodatków.