Zimowy przysmak – czekoladowy deser z winem i cynamonem
Zimowy przysmak – czekoladowy deser z winem i cynamonem
Cynamon i wino to jedno z najlepszych połączeń w czasie zimy, aromatyczne i rozgrzewające. Jednak podawanie ciągle grzanego wina z przyprawami może się znudzić. Żeby rozwiać kulinarną monotonię, warto przygotować deser, w którym cynamon oraz wino łączą się z gorącą czekoladą.
Co jest potrzebne?
Czekoladowy przysmak na zimne popołudnia wymaga przygotowania odpowiednich składników, dzięki którym babeczki będą pyszne i aromatyczne. Aby je przyrządzić, należy zebrać:
* 90 g mąki pszennej,
* 160 g cukru,
* 170 g masła,
* 170 g gorzkiej czekolady,
* 1 łyżeczkę cynamonu,
* 1/4 szklanki czerwonego wina półwytrawnego,
* 6 jajek,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* gorzkie kakao do posypania.
Poza składnikami spożywczymi należy przygotować również 5 – 8 miseczek żaroodpornych, w których można zapiekać ciasto. Są to tzw. ramekiny.Etap pierwszy
Żaroodporne naczynia należy dobrze wysmarować masłem albo margaryną i posypać cukrem lub sypkim kakao. Następnie do niewielkiego garnka włożyć połamaną na kawałki czekoladę i masło. Rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli układając mały garnek na większym, w którym znajduje się parująca woda. Gdy czekolada będzie już całkowicie roztopiona, dodać cynamon oraz wino, po czym dokładnie zamieszać.
Etap drugi
Po zdjęciu czekolady z dodatkami z kąpieli wodnej należy odczekać chwilę, aż czekolada nieco ostygnie, po czym dodać do niej resztę składników – mąkę, cukier, cukier waniliowy i jajka – po czym zmiksować. Miksowanie nie musi trwać długo, ponieważ w przypadku tego rodzaju babeczek do ciasta nie powinno dostać się zbyt wiele powietrza. Wystarczy, jak składniki połączą się w jednolitą masę. Gdy tak się stanie, napełniamy ciastem ramekiny.
Etap trzeci
Naczynia z ciastem należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. W czasie pieczenia warto raz sprawdzić, czy ciasto zaczyna się ścinać, czy jest nadal bardzo płynne. Po upływie odpowiedniego czasu wyjmujemy babeczki z piekarnika. Można podawać od razu, posypując wcześniej cukrem pudrem, lub odczekać 2 – 3 minuty i podać z bitą śmietaną albo 1 łyżeczką lodów waniliowych.