Jak zrobić doskonałe muffinki miętowe?
Jak zrobić doskonałe muffinki miętowe?
Miętowy smak jest wyjątkowy, dlatego lubi go tak wiele osób. Herbata miętowa, soki, czekolada – do smacznego grona można dodać również miętowe muffinki, które będą komponowały się doskonale zarówno z kawą, jak i herbatą popijaną na podwieczorek. Jeżeli nie ma się doświadczenia w pieczeniu babeczek, warto przygotować je według podanego poniżej przepisu.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby przyrządzić smaczne muffinki, należy zadbać o jakość składników oraz o przygotowanie zawczasu wszystkich, które są niezbędne:
* 1 szklanka mąki,
* 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
* 1/2 szklanki oleju,
* 2 jajka,
* 100 ml syropu miętowego,
* 1/2 łyżeczki sody,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* barwnik spożywczy, zielony,
* papilotki.Krok pierwszy
Do miski wbić jajko i roztrzepać je trzepaczką na puszystą pianę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wlać syrop miętowy, olej oraz jogurt naturalny. Wymieszać wszystko ze sobą, żeby składniki tworzyły jednolitą całość.
Krok drugi
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną, po czym zacząć stopniowo dodawać je do mokrych składników. Mieszać trzepaczką tak długo, jak będzie można albo użyć miksera. Na zakończenie można dodać zielony barwnik, chociaż nie jest to konieczne.
Krok trzeci
Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza. Papilotki ułożyć na blasze do pieczenia i uzupełnić je masą do połowy wysokości. Jeżeli chce się urozmaicić babeczki, można dorzucić do ciasta kawałki gorzkiej czekolady.Wsunąć blachę do piekarnika i piec muffinki przez 20 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie podawać. Można posypać je cukrem pudrem, lecz nie jest to konieczne.