Ciekawe świąteczne babeczki z dodatkiem maku

Opiekun artykułu: kaczy
Advertising
Ciekawe świąteczne babeczki z dodatkiem maku

Ciekawe świąteczne babeczki z dodatkiem maku

Desery z makiem to jedne z podstawowych przysmaków podczas Bożego Narodzenia. Jednak pieczenie makowca jest czasochłonne, a czasami nie zjada się całego upieczonego ciasta. Żeby uniknąć marnowania jedzenia, najlepiej zdecydować się na upieczenie babeczek z makiem zamiast wielkiego ciasta. Smak jest równie dobry, natomiast ilość łatwa do skonsumowania.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki na babeczki

    Potrzebne składniki na babeczki

    Wykonanie babeczek nie będzie trudne, jeżeli wcześniej przygotuje się wszystkie niezbędne składniki. Należą do nich:
    * 2/3 szklanki cukru,
    * 2/3 szklanki maku,
    * 1 szklanka mleka,
    * 2 szklanki mąki,
    * 100 g masła,
    * 1 jajko.
    Potrzebne będą również papilotki na muffinki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Masło rozpuścić w rondlu. Suche składniki – poza makiem – przesypać do jednej miski, natomiast mleko oraz dodane do niego jajko wlać do osobnej miseczki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mąkę z dodatkami dodać do mokrych składników, powoli mieszając mikserem. Wlać lekko ostudzone masło, mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na zakończenie dodać mak i jeszcze raz wszystko razem zamieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Papilotki ustawić na blaszce lub włożyć do metalowej formy na babeczki. Uzupełniać je do 2/3 wysokości. Po wykorzystaniu całego ciasta wsunąć blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec przez 20 minut, aż się zarumienią.Po upieczeniu wystudzić. Przed podaniem można ozdobić cukrem pudrem albo lukrem.