Ciekawe świąteczne babeczki z dodatkiem maku
Ciekawe świąteczne babeczki z dodatkiem maku
Desery z makiem to jedne z podstawowych przysmaków podczas Bożego Narodzenia. Jednak pieczenie makowca jest czasochłonne, a czasami nie zjada się całego upieczonego ciasta. Żeby uniknąć marnowania jedzenia, najlepiej zdecydować się na upieczenie babeczek z makiem zamiast wielkiego ciasta. Smak jest równie dobry, natomiast ilość łatwa do skonsumowania.
Potrzebne składniki na babeczki
Wykonanie babeczek nie będzie trudne, jeżeli wcześniej przygotuje się wszystkie niezbędne składniki. Należą do nich:
* 2/3 szklanki cukru,
* 2/3 szklanki maku,
* 1 szklanka mleka,
* 2 szklanki mąki,
* 100 g masła,
* 1 jajko.
Potrzebne będą również papilotki na muffinki.Krok pierwszy
Masło rozpuścić w rondlu. Suche składniki – poza makiem – przesypać do jednej miski, natomiast mleko oraz dodane do niego jajko wlać do osobnej miseczki.
Krok drugi
Mąkę z dodatkami dodać do mokrych składników, powoli mieszając mikserem. Wlać lekko ostudzone masło, mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na zakończenie dodać mak i jeszcze raz wszystko razem zamieszać.
Krok trzeci
Papilotki ustawić na blaszce lub włożyć do metalowej formy na babeczki. Uzupełniać je do 2/3 wysokości. Po wykorzystaniu całego ciasta wsunąć blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec przez 20 minut, aż się zarumienią.Po upieczeniu wystudzić. Przed podaniem można ozdobić cukrem pudrem albo lukrem.