Przepis na babeczki czekoladowo-wiśniowe (przepis Nigelli Lawson)

Opiekun artykułu: cwanek
Advertising
Przepis na babeczki czekoladowo-wiśniowe (przepis Nigelli Lawson)

Przepis na babeczki czekoladowo-wiśniowe (przepis Nigelli Lawson)

Wisienka na czekoladowym torcie to jedno z najbardziej wybornych połączeń smakowych oraz kolorystycznych. Wiśnie oraz czekolada pasują do siebie idealnie, tworzą zgrany duet za każdym razem, gdy pojawiają się w naszych piekarnikach i na talerzach. Lato to idealny moment, żeby znaleźć trochę czasu, kupić wiśnie na targu i włożyć je w słoiki, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się ich cierpkością jesienią i zimą. A co będzie smakować lepiej w długi i zimny wieczór niż pyszna i słodka babeczka czekoladowo-wiśniowa? Wypróbuj poniższy przepis i spraw kulinarną niespodziankę swojej rodzinie, przyjaciołom, no i oczywiście sobie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Ciasto:

150 g mąki pszennej

2 jajka

pół kostki masła

100 g czekolady (jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki, użyj czekolady mlecznej, jeśli nie – wybierz gorzką)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g cukru

300 g dżemu wiśniowego

szczypta soli

Krem:

tabliczka mlecznej czekolady

100 ml śmietany 36%

  • Przygotowanie ciasta

    Przygotowanie ciasta na babeczki rozpocznij od rozpuszczenia masła w rondelku. Kiedy masło zacznie się topić, dodaj do niego drobno pokruszoną czekoladę (gorzką lub mleczną) i wszystko wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Zdejmij rondel z ognia i odczekaj kilka minut, żeby masa lekko przestygła, a potem przelej ją do większej miski i dodaj cukier, jajka, dżem oraz szczyptę soli. Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą dużej drewnianej łyżki, a potem w drugiej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz masę czekoladowo-wiśniową z mąką. Tak powstałe ciasto przelej do papilotek lub specjalnych foremek i piecz 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.

  • Przygotowanie kremu

    Przygotowanie kremu

    Krem czekoladowy jest banalnie prosty w przygotowaniu. Do garnuszka wlej śmietanę i dodaj do niego pokruszoną czekoladę mleczną. Kiedy masa zacznie wrzeć, zdejmij garnuszek z ognia i wymieszaj krem bardzo dokładnie i szybko za pomocą trzepaczki, aż jego konsystencja będzie zwarta i kremowa.

  • Dekorowanie

    Dekorowanie

    Upieczone babeczki możesz teraz udekorować. Ostudzony krem nakładaj na czubek babeczki łyżką, tworząc taki wzór, jaki chcesz uzyskać. Na krem połóż jedną wiśnię (może być kandyzowana). Gotowe, smacznego!

Popularne tagi
  • kąpiel parowa
  • blacha
  • jak ozdobić muffuny
  • babeczka z czekoladą
  • masa jajeczna
  • przyprawa do piernika
  • maślanka
  • cukier trzcinowy
  • papilotki silikonowe
  • śliwki
  • przyprawa
  • odchudzanie
  • ziemniak
  • jajko
  • proszek do pieczenia