Przepis na babeczki czekoladowo-wiśniowe (przepis Nigelli Lawson)

Opiekun artykułu: cwanek
Advertising
Przepis na babeczki czekoladowo-wiśniowe (przepis Nigelli Lawson)

Przepis na babeczki czekoladowo-wiśniowe (przepis Nigelli Lawson)

Wisienka na czekoladowym torcie to jedno z najbardziej wybornych połączeń smakowych oraz kolorystycznych. Wiśnie oraz czekolada pasują do siebie idealnie, tworzą zgrany duet za każdym razem, gdy pojawiają się w naszych piekarnikach i na talerzach. Lato to idealny moment, żeby znaleźć trochę czasu, kupić wiśnie na targu i włożyć je w słoiki, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się ich cierpkością jesienią i zimą. A co będzie smakować lepiej w długi i zimny wieczór niż pyszna i słodka babeczka czekoladowo-wiśniowa? Wypróbuj poniższy przepis i spraw kulinarną niespodziankę swojej rodzinie, przyjaciołom, no i oczywiście sobie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Ciasto:

150 g mąki pszennej

2 jajka

pół kostki masła

100 g czekolady (jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki, użyj czekolady mlecznej, jeśli nie – wybierz gorzką)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g cukru

300 g dżemu wiśniowego

szczypta soli

Krem:

tabliczka mlecznej czekolady

100 ml śmietany 36%

  • Przygotowanie ciasta

    Przygotowanie ciasta na babeczki rozpocznij od rozpuszczenia masła w rondelku. Kiedy masło zacznie się topić, dodaj do niego drobno pokruszoną czekoladę (gorzką lub mleczną) i wszystko wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Zdejmij rondel z ognia i odczekaj kilka minut, żeby masa lekko przestygła, a potem przelej ją do większej miski i dodaj cukier, jajka, dżem oraz szczyptę soli. Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą dużej drewnianej łyżki, a potem w drugiej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz masę czekoladowo-wiśniową z mąką. Tak powstałe ciasto przelej do papilotek lub specjalnych foremek i piecz 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.

  • Przygotowanie kremu

    Przygotowanie kremu

    Krem czekoladowy jest banalnie prosty w przygotowaniu. Do garnuszka wlej śmietanę i dodaj do niego pokruszoną czekoladę mleczną. Kiedy masa zacznie wrzeć, zdejmij garnuszek z ognia i wymieszaj krem bardzo dokładnie i szybko za pomocą trzepaczki, aż jego konsystencja będzie zwarta i kremowa.

  • Dekorowanie

    Dekorowanie

    Upieczone babeczki możesz teraz udekorować. Ostudzony krem nakładaj na czubek babeczki łyżką, tworząc taki wzór, jaki chcesz uzyskać. Na krem połóż jedną wiśnię (może być kandyzowana). Gotowe, smacznego!