Przepis na muffiny à la tiramisu
Przepis na muffiny à la tiramisu
Tiramisu to pyszny deser, który powinien kojarzyć nam się tylko z jednym regionem świata, a mianowicie z Włochami. Jest to pyszne ciasto, które można zjeść jako drugie śniadanie, podwieczorek, a także po obiedzie. Najlepiej smakuje mocno schłodzone. Jest to również taki deser, który można różnie modyfikować, dodając coś, zamieniając lub odejmując. Dzisiaj poznasz przepis na muffiny, które są inspirowane włoskim smakiem tiramisu.
Na ciasto:
Na krem:
Jajka
Przygotowania pysznych muffinek rozpoczniemy od zajęcia się jajkami. Oddziel białka od żółtek. Białka zacznij ubijać. Kiedy piana zacznie się robić biała i gęsta, wówczas powoli oraz stopniowo dorzucaj do niej dwie łyżki cukru. Kiedy już ubijesz białka z cukrem, odstaw je na chwilę, aby zająć się żółtkami. Żółtka przełóż do większej miski i zacznij je ucierać z pozostałym cukrem. Ucieraj tak długo, aż powstanie bardzo żółta i gęsta masa z całkowicie rozpuszczonym cukrem.
Mieszanie składników
W misce wymieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia.
Do miski z żółtkami dodaj połowę ubitych białek. Bardzo delikatnie, aby białka nie opadły, wymieszaj je z żółtkami. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem oraz drugą część białek i wszystko jeszcze raz razem wymieszaj. Składniki te muszą się dokładnie ze sobą połączyć.
Pieczenie ciasta
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Do specjalnej foremki do muffinek włóż papilotki. Do każdej papilotki nałóż ciasta do 2/3 wysokości formy. Następnie zapiekaj przez 8 minut.
Przygotowanie kremu
Kolejnym, nieco dłuższym etapem będzie przygotowanie kremu. Najpierw w garnku ponownie utrzyj żółtka z cukrem. Następnie dodaj do nich mleko, a garnek postaw na ogniu. Mieszając, doprowadź miksturę do wrzenia, a następnie przykręć ogień, żeby krem jeszcze chwilę się pogotował (około minuty). Zdejmij rondel z ognia i pozostaw do ostygnięcia, a potem przykryj go i wstaw na godzinę do lodówki. Po godzinie dodaj do tej masy serek mascarpone i całość wymieszaj dokładnie za pomocą miksera.
Przygotowanie muffinek
W miseczce wymieszaj ze sobą mocną kawę oraz likier Amaretto. Na każdą muffinkę wlej około 3 – 5 łyżeczek tej mieszanki, w zależności od tego, ile babeczka będzie w stanie wchłonąć. Następnie na oblaną babeczkę połóż około łyżki kremu mascarpone. Ubij bitą śmietanę z dwoma kroplami ekstraktu waniliowego. Połóż odrobinę bitej śmietany na krem. Całość posyp wiórkami czekoladowymi (czekolada starta na tarce). Przed podaniem schłodź babeczki w lodówce. Należy zamknąć je w pojemniku i włożyć do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie możesz je podawać. Smacznego!