Przepis na deser kawowy z bitą śmietaną

Opiekun artykułu: grzes
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Advertising
Przepis na deser kawowy z bitą śmietaną

Przepis na deser kawowy z bitą śmietaną

Jest wiele osób, które nie wyobrażają sobie dnia, a tym bardziej poranka, bez filiżanki mocnej kawy. Są jednak i tacy, którzy kawy do ust by nie wzięli, ale za to uwielbiają jej aromat oraz smak deserów kawowych. Poniższy przepis jest doskonałą propozycją dla jednych i drugich. Możesz podawać go bez obaw nawet tym przyjaciołom, którzy nie lubią gorzkiego posmaku kawy – w tym wydaniu będzie ona słodka.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

½ szklani kawy mielonej

1 ½ szklanki kremówki

bita śmietana

¼ szklanki cukru

6 żółtek

2 łyżeczki likieru Amaretto

cynamon, kakao i wiórki/łezki czekoladowe do dekoracji

½ szklani kawy mielonej 1 ½ szklanki kremówki bita śmietana ¼ szklanki cukru 6 żółtek 2 łyżeczki likieru Amaretto cynamon, kakao i wiórki/łezki czekoladowe do dekoracji
Warto zapamiętać:

Zrób deser na dzień przed podaniem, gdyż należy go chłodzić przez całą noc.

  • Przygotowanie kawy

    Do małego rondla wlej 1 ½ szklanki śmietany kremówki 36-procentowej oraz wsyp pół szklanki kawy (mielonej, a nie rozpuszczalnej). Następnie podłącz palnik i wymieszaj śmietanę z kawą. W momencie, kiedy mikstura zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia.

  • Utarcie żółtek

    Utarcie żółtek

    Do miski wlej żółtka oraz dosyp cukier. Ucieraj je drewnianą pałką jak ser na sernik lub też mikserem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i powstania charakterystycznej masy jajecznej. Następnie dodaj dwie łyżeczki likieru Amaretto. Co prawda deser wyszedłby także bez tego likieru, ale jego smak jest naprawdę istotny.

  • Połączenie składników

    Ciągle miksując żółtka, stopniowo wlewaj śmietanę z kawą. Rób to tak długo, aż składniki całkiem się ze sobą połączą, a następnie przecedź powstałą miksturę przez sitko.

  • Zapiekanie

    Do małych naczyń żaroodpornych wlej przecedzoną miksturę. Włóż je do większego naczynia zalanego do połowy wodą. Zapiekaj deser w temperaturze 165°C przez 30 minut, a po wyjęciu pozostaw je do całkowitego ostygnięcia i wstaw do lodówki na całą noc.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Na wierzch zimnych deserów kawowych połóż dużą łyżkę bitej śmietany. Całość posyp kakao, cynamonem oraz łezkami lub wiórkami z czekolady. Smacznego!