Jak zrobić słodkie ciastka z dziurką?

Opiekun artykułu: ariane
Advertising
Jak zrobić słodkie ciastka z dziurką?

Jak zrobić słodkie ciastka z dziurką?

Kruche ciasteczka z dziurką to jeden ze smaczniejszych pomysłów na deser. Ciasteczka nie tylko ładnie wyglądają, lecz przede wszystkim bardzo dobrze smakują. Można jeść je bez dodatków bądź oprószone cukrem pudrem albo maczane w herbacie. Zanim jednak wymyśli się sposób na ich podanie oraz skonsumowanie, warto zapoznać się z przepisem, który pozwoli je wykonać. Oto on.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby przygotować smaczne ciasteczka, niezbędne jest przygotowanie następujących świeżych, składników:
    * 310 g mąki,
    * 250 g masła,
    * 2 żółtek,
    * 6 łyżek kwaśnej śmietany,
    * 5 łyżek cukru,
    * 2 łyżek cukru pudru,
    * 1 łyżeczki cukru waniliowego.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Od razu przed rozpoczęciem działania ustawić piekarnik na temperaturę 190 stopni Celsjusza. Sięgnąć po miskę i posiekać do niej masło na małe kawałeczki. Dodać mąkę i palcami zagnieść lekko, tak by uzyskać konsystencję przypominającą kruszonkę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do ciasta dodać pozostałe składniki – bez cukru zwykłego – szybko zagniatając gładką kulę. Nie trzeba martwić się, jeżeli w cieście nadal widać drobinki masła, nie przeszkodzi to w skutecznym upieczeniu się ciasteczek.Gotowe ciasto położyć na posypanej mąką stolnicy i spłaszczyć lekko dłonią. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, po czym złożyć na pół, jeszcze raz na pół i po raz drugi rozwałkować na cienki placek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Z rozwałkowanego ciasta wycinać szklanką kółka, następnie kieliszkiem lub korkiem wykrawać w kółkach dziurki. Resztek ciasta nie należy wyrzucać, można z nich upiec małe ciasteczka albo zagnieść na końcu i wyciąć jeszcze kilka kółek. W miseczce zamieszać białko, do drugiej wsypać cukier zwykły. Moczyć ciastka w białku i cukrze, a następnie układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunąć pełną blaszkę do piekarnika i piec 20 – 25 minut, aż ciastka dobrze się zarumienią. Po upieczeniu ostudzić i dopiero wtedy podawać do kawy albo do herbaty. Smacznego!

Popularne tagi
  • posypka pisak cukrowy
  • przepis na marshmallow
  • sposób przygotowania pekanów
  • ciasteczka z czekoladą
  • przepis na ciastka cukrowe
  • przepis na ciasteczka owsiane z czekoladą
  • mus cytrynowy
  • smażenie pączków
  • ozdabianie ciastek
  • lody z żelkami
  • wykonanie ciasteczek
  • poczęstunek
  • przepis na galaretkę jak piwo
  • dietetyczne ciastka
  • ciasteczka orzechowe