Jak upiec ciasteczka orzechowo-czekoladowe bez mąki?
Jak upiec ciasteczka orzechowo-czekoladowe bez mąki?
Ciasteczka mają wiele zalet, nie tylko dobry smak. Są wspaniałym deserem, a przy tym mogą być bardzo zdrowe. Nie jest to mrzonka. Ciasteczka, nawet z czekoladą oraz z orzechami, stanowić mogą przekąskę dostarczającą energii oraz wartości odżywczych. Takie efekty można uzyskać, jeżeli przygotuje się ciasteczka bez mąki. Jak je przygotować, podpowiada podany w poniższym artykule przepis.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie ciasteczek jest możliwe, jeśli przygotuje się wcześniej wszystkie niezbędne składniki. Należą do nich przede wszystkim:
* 3 szklanki cukru pudru,
* 2,5 szklanki orzechów włoskich,
* 1/2 szklanki gorzkiego kakao,
* 4 białka,
* 1 łyżeczka esencji waniliowej,
* 1/4 łyżeczki soli.Krok pierwszy
Piekarnik od razu, na początku zabawy w pieczenie, nastawić na 175 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Orzechy włoskie bardzo drobno posiekać, lecz lepiej nie mleć ich w żadnej maszynce. Wysypać je na blachę i piec 9 minut, do momentu aż będą pachnieć.
Krok drugi
W osobnej misce zmieszać ze sobą kakao, cukier puder, sól. Po wymieszaniu dodać wystudzone orzechy włoskie. Połączyć je z resztą składników.Dodać do nich białka jajek i całą esencję waniliową. Mieszać widelcem albo mikserem na średnich obrotach. Mieszać można do momentu, w którym ciasto zrobi się wilgotne.
Krok trzeci
Gotowe ciasto nabierać łyżką i formować z niego ciastka bezpośrednio na blasze do pieczenia. Należy uwzględnić odstępy pomiędzy ciasteczkami, żeby nie skleiły się ze sobą podczas wypieku. Po uzupełnieniu całej blachy można wsunąć ją do piekarnika.
Krok czwarty
Ciastka powinny piec się przez 15 minut, aż będą mocno brązowe oraz popękane z wierzchu. Po upieczeniu ciasteczek wyjąć je z piekarnika, ostudzić, a następnie podawać albo przełożyć do pojemnika próżniowego. Mogą być w nim przechowywane przez 1 tydzień, zachowując przez ten czas swoją kruchość oraz dobry smak.