Jak upiec ciasteczka orzechowo-czekoladowe bez mąki?

Opiekun artykułu: vegoku
Advertising
Jak upiec ciasteczka orzechowo-czekoladowe bez mąki?

Jak upiec ciasteczka orzechowo-czekoladowe bez mąki?

Ciasteczka mają wiele zalet, nie tylko dobry smak. Są wspaniałym deserem, a przy tym mogą być bardzo zdrowe. Nie jest to mrzonka. Ciasteczka, nawet z czekoladą oraz z orzechami, stanowić mogą przekąskę dostarczającą energii oraz wartości odżywczych. Takie efekty można uzyskać, jeżeli przygotuje się ciasteczka bez mąki. Jak je przygotować, podpowiada podany w poniższym artykule przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie ciasteczek jest możliwe, jeśli przygotuje się wcześniej wszystkie niezbędne składniki. Należą do nich przede wszystkim:
    * 3 szklanki cukru pudru,
    * 2,5 szklanki orzechów włoskich,
    * 1/2 szklanki gorzkiego kakao,
    * 4 białka,
    * 1 łyżeczka esencji waniliowej,
    * 1/4 łyżeczki soli.

  • Krok pierwszy

    Piekarnik od razu, na początku zabawy w pieczenie, nastawić na 175 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Orzechy włoskie bardzo drobno posiekać, lecz lepiej nie mleć ich w żadnej maszynce. Wysypać je na blachę i piec 9 minut, do momentu aż będą pachnieć.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W osobnej misce zmieszać ze sobą kakao, cukier puder, sól. Po wymieszaniu dodać wystudzone orzechy włoskie. Połączyć je z resztą składników.Dodać do nich białka jajek i całą esencję waniliową. Mieszać widelcem albo mikserem na średnich obrotach. Mieszać można do momentu, w którym ciasto zrobi się wilgotne.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowe ciasto nabierać łyżką i formować z niego ciastka bezpośrednio na blasze do pieczenia. Należy uwzględnić odstępy pomiędzy ciasteczkami, żeby nie skleiły się ze sobą podczas wypieku. Po uzupełnieniu całej blachy można wsunąć ją do piekarnika.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Ciastka powinny piec się przez 15 minut, aż będą mocno brązowe oraz popękane z wierzchu. Po upieczeniu ciasteczek wyjąć je z piekarnika, ostudzić, a następnie podawać albo przełożyć do pojemnika próżniowego. Mogą być w nim przechowywane przez 1 tydzień, zachowując przez ten czas swoją kruchość oraz dobry smak.

Popularne tagi
  • wyroby cukiernicze
  • domowe czekoladki z daktylami
  • przygotowanie ziaren kukurydzy
  • mus cytrynowy
  • lekkie pączki
  • muffinki z rabarbarem
  • łatwy przepis na kremówkę
  • herbatniki zbożowe
  • posiłek
  • batoniki
  • przepis
  • dwukolorowe żelki
  • kawa z bitą śmietaną
  • żółtko
  • podwieczorek