Amaretti – słodkie ciasteczka do kawy
Amaretti – słodkie ciasteczka do kawy
Włoskie ciasteczka Amaretti to jeden z ciekawszych przysmaków kuchni włoskiej. Bardzo dobrze pasują do kawy i cappuccino. Żeby zawsze mieć je w zapasie, nie trzeba biegać do sklepu, można je zrobić samodzielnie. Nie wymagają wielu składników, ale precyzji w ich odmierzaniu oraz pilnowaniu temperatury pieczenia. Są w tej kwestii wymagające tak samo, jak bezy, ale łatwiejsze do wykonania. Oto sprawdzony przepis.
Jakie składniki są potrzebne?
Do wykonania ciasteczek nie jest potrzebnych wiele składników. Pod ich względem to wyjątkowo proste ciastka. Niezbędnymi produktami są:
* 200 g migdałów,
* 150 g cukru pudru,
* 20 ml likieru Amaretto,
* 2 białka.
Potrzebny będzie również rękaw cukierniczy oraz papier bądź pergamin do pieczenia.Pierwszy krok
Migdały zmielić. Jeżeli są w łupinkach, trzeba się ich pozbyć. Najlepiej wykonać to poprzez namoczenie migdałów we wrzątku. Wystarczy 5 – 10 minut, żeby łatwo było je ściągnąć z migdałów. Następnie trzeba zmielić orzechy na drobny proszek.
Drugi krok
Zmielone migdały przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz likier Amaretto. Wszystko wymieszać do powstania jednolitej masy. Powinna być gęsta i klejąca.
Trzeci krok
Przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Końcówka powinna być nie większa niż 1 centymetr średnicy. Na blachę do pieczenia rozłożyć papier i rozpocząć wyciskanie niewielkich ciasteczek. Jest to sposób szybszy i łatwiejszy, choć można użyć również łyżki i zwilżonych palców do formowania kulek. Ciasteczka powinny mieć maksymalnie 2 centymetry średnicy. Spiczaste czubki powstałe w wyniku wyciskania ciasta przez rękaw spłaszczyć lekko palcem.
Czwarty krok
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza na 15 – 20 minut. Ciasteczka powinny mieć złocistobrązowy kolor. Po upieczeniu pozwolić im wystygnąć, a następnie przesypać do pudełka i podawać do kawy. Amaretti mają dość długi czas trwałości, można je przechowywać w zamkniętym opakowaniu aż do 2 tygodni.