Jak przygotować pyszne ciastka-jeżyki?

Opiekun artykułu: radlowska
Advertising
Jak przygotować pyszne ciastka-jeżyki?

Jak przygotować pyszne ciastka-jeżyki?

Jesień kojarzy się często nie tylko z liśćmi spadającymi z drzew, lecz również z jeżami wędrującymi po ogrodach w poszukiwaniu jedzenia oraz norek do przetrwania zimy. Z myślą o nich można urozmaicić podwieczorki, przygotowując ciasteczka, przypominające małe jeże. Oto podpowiedź, jak je zrobić.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Wykonanie ciasteczek, które są ładne i zachęcające, jest możliwe, jeżeli wcześniej przygotuje się niezbędne składniki, w tym:
    * 150 g mąki,
    * 120 g masła,
    * 3 łyżki cukru pudru,
    * 1 szklankę orzechów włoskich,
    * 1 czekoladę deserową.

  • Krok pierwszy

    Mąkę przesiać, dodać masło posiekane na kawałki oraz cukier puder. Można dolać 2 – 3 krople esencji waniliowej albo migdałowej. Zagnieść ciasto na jednolitą, pachnącą masę. Po wykonaniu tego rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta zacząć formować spiczaste kuleczki w kształcie łezek. Zapełnić nimi całą blachę, po czym włożyć ciastka do piekarnika na 15 – 20 minut i piec, aż się zarumienią.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Orzechy włoskie zemleć w blenderze na mniejsze kawałki. Jeśli nie lubi się orzechów, można użyć migdałów.Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski. Ustawić ją na garnku z parującą wodą i roztopić słodycze na gładką masę.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotowe, ostudzone ciasteczka posmarować do połowy rozpuszczoną czekoladą. Orzechy przesypać do szerokiej miski, po czym trzymając jeżyki za „główki”, moczyć w orzechach część pokrytą czekoladą. Każdego jeżyka, który jest już obleczony orzechami, odłożyć do całkowitego zastygnięcia.Z reszty czekolady zrobić nosek jeża oraz jego oczka. Pozwolić czekoladzie wyschnąć, a gdy do tego dojdzie, układać ciastka na talerzu i podawać.