Jak przygotować pyszne pączki czekoladowe?
Jak przygotować pyszne pączki czekoladowe?
Pączki na tłusty czwartek niekoniecznie muszą być białe. Można przygotować je również w wersji czekoladowej, jeżeli jest się wielbicielem czekolady. Nie są one trudne do zrobienia, a smakują wyśmienicie. Na tyle, że warto korzystać z przepisu na nie również w dni powszednie.
Składniki na pączki
Dobry smak pączków zależy od składników, które powinny być świeże oraz dobrej jakości. Żeby uzyskać odpowiednie ciasto, trzeba przygotować:
* 2,5 szklanki mąki pszennej,
* 7 łyżek cukru,
* 4 łyżki gorzkiego kakao,
* 2 żółtka,
* 7 g drożdży,
* 1 szklankę mleka,
* 60 g masła,
* 1 łyżeczkę aromatu waniliowego do ciast.
W zależności od upodobań można pączki nadziać marmoladą, wówczas trzeba przygotować gęstą marmoladę, najlepiej malinową, i strzykawkę lekarską lub polać polewą czekoladową, do której przygotowania niezbędne są:
* 50 g mlecznej czekolady,
* 50 g gorzkiej czekolady,
* 5 łyżek śmietany kremówki 30%.Pierwszy krok
Mleko należy podgrzać tak, aby było ciepłe, ale nie gorące, dodać do niego drożdże i pozostawić pod przykryciem na 10 minut. W tym czasie wymieszać razem pozostałe składniki, chociaż dodając mąkę można wykorzystać tylko 2 szklanki, a 0,5 szklanki pozostawić, żeby wykorzystać później. Po zmieszaniu mąki, cukru, kakao, żółtek i aromatu dodać zaczyn i zacząć wyrabiać kawałek po kawałku, włączając do masy masło. Całość wyrobić, aż ciasto będzie jednolite i lekko klejące się. Jeżeli klei się za bardzo, wówczas dodać trochę mąki, zagnieść, po czym pozostawić w misce na 40 minut.
Drugi krok
Po wyrośnięciu ciasta należy wyjąć je z miski, uderzyć – żeby pozbyć się nadmiaru gazu – po czym rozwałkować na grubość 1 – 1,5 centymetra. Przy pomocy szklanki lub innego okrągłego przedmiotu wycina się koła, po czym odkłada je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie przykrywa się je bawełnianą ścierką, po czym odstawia na 15 – 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Gdy podwoją swoją objętość, można wsunąć blachę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec 10 minut.
Trzeci krok
Zanim pączki będą upieczone, można przygotować polewę. Obie czekolady należy rozpuścić w rondelku, dodać śmietankę i zamieszać, po czym odstawić do przestudzenia i lekkiego stężenia. Kiedy pączki będą już upieczone, można udekorować je polewą. Aby smak czekolady był jeszcze bardziej intensywny, warto posypać pączki wiórkami czekoladowymi.