Jak przygotować smaczne kulki z kokosem?
Jak przygotować smaczne kulki z kokosem?
Zgrabne kokosowe kulki to idealny sposób na lekką i małą przekąskę na podwieczorek. Nie dość, że wspaniale smakują, to jeszcze pozwalają opanować chęć zjedzenia znacznie większego deseru. Wyrazisty kokos jest przy tym zdrowym składnikiem, przydatnym dla funkcjonowania organizmu, więc pomimo dodatków, można uznać, że kulki z kokosem to deser zdrowszy i lepszy niż ciasto z kremem. Jeśli masz ochotę go przygotować – spójrz na poniższy przepis.
Jakie składniki są potrzebne?
Żeby stworzyć kokosowe kuleczki, trzeba oczywiście zebrać składniki spożywcze, które to ułatwią, w tym:
* 250 g masła,
* 200 g herbatników,
* 100 g wiórków kokosowych,
* 100 g kakao gorzkiego,
* 100 g cukru pudru,
* 5 łyżek mleka.
Mleko można zamienić na rum, jeżeli lubi się jego smak i jeśli chce się zmienić zwykły deser w deser dla dorosłych.
Krok pierwszy
Masło przełożyć do garnka i roztopić. Następnie maślaną masę przelać do szerokiej miski i po kolei wsypywać pozostałe składniki: kakao, cukier, mleko lub rum. Herbatniki przed dodaniem do miski należy pokruszyć i dopiero wtedy wrzucić do pozostałych elementów. Wymieszać dokładnie łyżką, tworząc gęstą masę.
Krok drugi
Wiórki kokosowe przesypać do głębokiego talerza. Z powstałej masy kakaowo-herbatnikowej zacząć formować niewielkie kuleczki. Jeżeli masa lepi się do rąk, można posypać je lekko mąką albo kaszą manną, żeby masa nie przywierała podczas formowania. Każdą kulkę obtaczać dokładnie w kokosie, po czym odkładać na bok – można na blachę wypełnioną papierem do pieczenia lub do papierowych papilotek.
Krok trzeci
Gotowe kuleczki mogą być podawane do kawy – zwłaszcza do mocnego espresso. Jeżeli chce się je bardziej urozmaicić, wówczas warto dodać do kokosowych wiórków orzechy, które również nadają się jako element posypki. Smaczne kulki nadają się dobrze zarówno na co dzień, jak również od święta.