Jak upiec jesienne ciastka cukrowe?

Opiekun artykułu: tygrysek
Advertising
Jak upiec jesienne ciastka cukrowe?

Jak upiec jesienne ciastka cukrowe?

Latem jada się mnóstwo warzyw i owoców, jesienią również, jednak coraz częściej ma się ochotę na coś słodkiego. Warto zainspirować się jesienią i przygotować niewielkie, lecz smaczne ciasteczka w kształcie kolorowych liści. Są wspaniałe do jedzenia oraz bardzo dobre do ozdobienia nimi stołu. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania ciasteczek potrzebnych jest kilka składników. Wśród nich powinny znaleźć się przede wszystkim następujące elementy:
    * 1/2 kg mąki,
    * 25 dag cukru,
    * 15 dag masła,
    * 4 jajka,
    * 1 łyżeczka cukru waniliowego,
    * cukier puder,
    * żółta posypka cukrowa,
    * czerwona posypka cukrowa,
    * pomarańczowa posypka cukrowa.
    Niezbędne są również foremki w kształcie jesiennych listków do wycinania ciastek.

  • Krok pierwszy

    Miękkie masło przełożyć do miski. Dodać cukier zwykły oraz cukier waniliowy i zacząć ucierać, najlepiej kulą do ucierania, jednak można także mikserem. Uzyskana masa maślana powinna być bardzo puszysta, żeby zapewnić ciastkom dobry smak.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy masa będzie już dostatecznie puszysta, rozpocząć wbijanie jajek. Dodawać po jednym i nieprzerwanie mieszać, aż połączą się w jedną całość. Jest to znak, że można dodać mąkę, również partiami, np. po 2 – 3 łyżki, bez przerwy ucierając. Gdy ciasto będzie już niewygodne do ucierania, zagnieść ręcznie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość 0,5 centymetra. Zacząć wycinać z ciasta ciasteczka listki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 12 – 16 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    W czasie kiedy ciastka będą się piekły, przygotować lukier. Zmieszać cukier puder z wodą albo z sokiem z 1 cytryny. Ilość lukru uzależniona jest od liczby ciasteczek.Gdy ciastka będą gotowe, ostudzić je. Posmarować lukrem i posypać kolorowym cukrem. Można na każdym ciasteczku użyć innego, jednego albo łączyć je ze sobą dla uzyskania ciekawego efektu. Smacznego!