Jak przyrządzić deser z karmelem i whisky?

Opiekun artykułu: checkler
Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Jak przyrządzić deser z karmelem i whisky?

Jak przyrządzić deser z karmelem i whisky?

Dorośli są wielbicielami słodyczy i deserów nie mniej od dzieci, a czasami nawet bardziej je lubią. W związku z tym, szykując coś smacznego na przyjęcie dla pełnoletnich biesiadników, dobrze jest zaserwować coś z dodatkiem alkoholu. Nie tylko urozmaici to smak, ale może sprawić, że deser okaże się najlepszym, co goście jedli dotychczas. Jeśli nie masz własnego pomysłu, wypróbuj ten, który podajemy poniżej.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Zrobienie deseru z alkoholowym posmakiem wymaga przygotowania odpowiednich i bardzo świeżych składników. Potrzebne są:

    * 2 szklanki mleka,

    * 1 szklanka śmietany kremówki,

    * 3/4 szklanki cukru brązowego,

    * 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej,

    * 2 jajka,

    * 3 łyżki masła,

    * 2 łyżeczki aromatu waniliowego,

    * 1 łyżka whisky,

    * 1/4 łyżeczki soli.

    Przyda się również kilka elementów do dekoracji, mianowicie:

    * 1 batonik toffi w czekoladzie,

    * 3 łyżki cukru,

    * 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,

    * 3/4 szklanki śmietany kremówki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Wsypać do niego cukier i zacząć mieszać, aż zacznie się roztapiać. Gdy cukier roztopi się już lekko, zaprzestać mieszania, pozwalając cukrowi na karmelizowanie się. Po przybraniu przez masę płynnej konsystencji zdjąć rondel z pieca i dodać śmietanę kremówkę. Wymieszać całość na kremową, karmelową masę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do osobnego rondelka wlać mleko, dodać skrobię kukurydzianą i sól. Zacząć podgrzewać na ogniu, aż mleko zacznie się gotować. Wtedy zmniejszyć płomień pod garnkiem, stopniowo wlewając do mleka masę karmelową i cały czas mieszać trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Jajka rozbić, wydobywając żółtko, ponieważ tylko ono jest potrzebne. Przełożyć żółtko do miski i rozmieszać widelcem, a następnie wolnym, lecz stabilnym strumieniem wlać do nich 1 szklankę wcześniej zrobionego kremu karmelowego. Mieszać aż do połączenia się, po czym wlać do reszty kremu i zacząć go podgrzewać na wolnym ogniu przez 5 minut.

  • Krok czwarty

    Gotowy krem przelać do miski i połączyć z aromatem waniliowym oraz whisky. Po wymieszaniu okryć folią aluminiową całą miskę, również z wierzchu dociskając folię do powierzchni kremu. Włożyć do lodówki na 4 – 5 godzin, a nawet na całą dobę.Przed podaniem kremu ubić kremówkę z cukrem i cukrem waniliowym. Krem przekładać do pucharków i ozdobić go bitą śmietaną oraz posypać pokruszonym batonikiem toffi.