Przepis na czekoladowo-kokosowe praliny (jak Bounty)
Przepis na czekoladowo-kokosowe praliny (jak Bounty)
Wiórki kokosowe i czekolada to połączenie naprawdę idealne. Wiórki są chrupkie, mają niepowtarzalny smak, a czekolada natychmiast rozpuszcza się w ustach, co tworzy mieszankę wyjątkową, na dodatek kojarzącą się z pysznymi batonami Bounty. Jeśli spodziewasz się gości i chcesz ich poczęstować własnoręcznie zrobionym deserem, ale masz dwie lewe ręce do wypieków, ten przepis będzie idealny. Jest banalnie prosty, a praliny obłędnie smaczne.
Składniki na ok. 25 – 30 sztuk:
Kulki
Nasze praliny będą mały okrągły kształt, bo taki najłatwiej uformować za pomocą samych dłoni. Pierwszym krokiem będzie dokładne wymieszanie wiórków kokosowych z cukrem pudrem. Następnie do rondla z głębokim dnem wlej śmietanę kremówkę i dodaj do niej posiekane masło. Całość gotuj na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Tak powstałą mieszaninę przelej do naczynia z wiórkami i cukrem oraz dodaj dwie – trzy krople aromatu rumowego (opcjonalnie). Uzyskaną bazę do kulek odstaw na 30 – 60 minut, żeby przestygła, a następnie uformuj z niej kulki (wielkość orzecha włoskiego). Uformowane kulki układaj na blaszce lub talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, a potem przykryj je dokładnie folią aluminiową i włóż do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej, gdyby poleżały całą noc albo chociaż kilka godzin).
Polewa
Polewa jest bardzo łatwa do przygotowania. W kąpieli wodnej (nalej do garnuszka wody, a na nim połóż miskę – do tej miski będziesz wkładać wszystkie składniki) rozpuść czekoladę, a następnie zamocz w niej każdą kulkę (możesz to zrobić za pomocą łyżki albo wykałaczki). Kulki z polewą odstaw do lodówki (przykryj je folią aluminiową) i pozostaw tak długo, aż czekolada stwardnieje. Smacznego!