Jak przyrządzić pyszną babkę korzenną?
Jak przyrządzić pyszną babkę korzenną?
Chociaż przyprawy korzenne kojarzą się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, nic nie stoi na przeszkodzie, aby piec babkę korzenną, gdy tylko przyjdzie na to ochota. Jej aromat oraz smak sprawiają, że jest to doskonały podwieczorek, który dobrze komponuje się zarówno z kawą, jak i z herbatą.
Niezbędne składniki spożywcze
Do upieczenia pysznej babki potrzebne będą odpowiednie składniki. Wśród nich powinny znaleźć się przede wszystkim:
* 300 g mąki,
* 300 g masła,
* 250 g cukru,
* 5 jaj,
* 3 łyżeczki kardamonu,
* 3 łyżeczki imbiru mielonego,
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 3 łyżeczki aromatu pomarańczowego,
* 3 łyżeczki aromatu rumowego.Krok pierwszy
Do miski wrzucić miękkie masło oraz cukier. Ucierać – kulą do ucierania albo mikserem – aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Gdy cukier przestanie być widoczny, można rozpocząć wbijanie jajek. Po kolei, każde kolejne dodając dopiero, kiedy poprzednie całkowicie wniknie w masę. Na zakończenie wlać aromaty.
Krok drugi
W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz wszystkie przyprawy. Następnie po 1 – 2 łyżki, dodawać mieszankę do masy maślanej, cały czas mieszając, aż do wyczerpania się mąki i osiągnięcia gładkiej, pachnącej masy.
Krok trzeci
Formę do babki wysmarować margaryną, posypać bułką tartą. Przelać do niej gotową masę, po czym włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Krok czwarty
Babkę piec 50 – 55 minut. Sprawdzać jej stan przy pomocy długiego patyczka, wyjąć, jeśli jest suchy i ciasto nie przykleja się do niego.Ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo polać dowolną polewą – waniliową lub kakaową. Smacznego!