Jak przyrządzić roladę cynamonową?
Jak przyrządzić roladę cynamonową?
Rolada cynamonowa to bardzo dobry deser od święta i na święta, niekoniecznie bożonarodzeniowe. Zapach cynamonu po pieczeniu będzie niósł się bardzo długo po całym domu, podwajając przyjemność, co jest dodatkową zaletą wykonania rolady. Jeśli chcesz delektować się takim smakołykiem, sprawdź poniższy przepis – nie pożałujesz.
Potrzebne składniki spożywcze
Do zrobienia rolady cynamonowej potrzebne są składniki na 3 elementy: ciasto, nadzienie oraz lukier.Aby wykonać ciasto, niezbędne są:
* 170 g masła,
* 1,5 szklanki mąki,
* 1/2 szklanki cukru pudru,
* 1/2 łyżeczka soli,
* 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Na nadzienie potrzebne są:
* 1 łyżka wody,
* 1 białko,
* 1/4 szklanki cukru pudru,
* 1/5 łyżeczki cynamonu mielonego.
Do wykonania lukru potrzebne są:
* 1/4 szklanki śmietany kremówki,
* 1 szklanka cukru pudru,
* 1 łyżeczka esencji waniliowej.
Krok pierwszy
Do miski średniej wielkości wbić cukier, miękkie masło, sól, cukier waniliowy. Ucierać wszystkie składniki, aż staną się puszystą masą, w której nie będą widoczne drobinki cukru. Dopiero wtedy dodać do masy mąkę, wyrabiając ciasto możliwe do kształtowania. Spłaszczyć je w dysk, owinąć folią i włożyć na 60 minut do lodówki.
Krok drugi
Przycięty arkusz papieru do pieczenia delikatnie oprószyć mąką, po czym rozwałkować na nim ciasto, do uzyskania rozmiaru 22,5 x 30 cm. Następnie w niewielkiej misce wymieszać wodę z jajkiem – do uzyskania piany. W drugiej misce wymieszać cukier z cynamonem. Ciasto posmarować białkiem oraz posypać mieszanką cynamonową. Po posmarowaniu ciasta zacząć je zwijać ostrożnie od dłuższego boku. Po zwinięciu w długi rulon włożyć je do lodówki i pozostawić, aż dobrze stężeje. Można posmarować końce rolady białkiem, dzięki czemu nie rozwiną się.
Krok trzeci
Piekarnik ustawić na temperaturę 175 stopni Celsjusza. Zmrożone ciasto pokroić na ciasteczka o grubości 1 cm. Układać je na blasze pokrytej papierem pergaminowym, delikatnie natłuszczonym. Wsunąć całą blaszkę do piekarnika i piec przez 15 minut, aż ciasteczka będą złote. Jeżeli chcesz podać roladę w całości, powinna być ona pieczona dłużej, do momentu przybrania brązowego koloru oraz sprężystości.Po upieczeniu wymieszać wszystkie składniki na lukier i polać nim ciasteczka bądź całą roladę. Następnie podawać. Rolada jest smaczna zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu.