Jak upiec pyszne ciasto z żurawiną i kruszonką?

Opiekun artykułu: nickollina
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Jak upiec pyszne ciasto z żurawiną i kruszonką?

Jak upiec pyszne ciasto z żurawiną i kruszonką?

Żurawina, połączenie smaku lekko słodkiego i kwaśnego, nie jest dobra tylko do robienia soków i sosów. Tak jak wiele drobnych owoców, dobrze sprawdza się w cieście – słodkim, jasnym, z kruszonką na wierzchu. Stanowi tym samym wspaniały deser sezonowy, którym można raczyć się przez całą jesień. Poznaj nasz przepis i przekonaj się sam.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Początek przygotowywania ciasta to zebranie wszystkich składników niezbędnych zarówno do zrobienia podstawy deseru, jak i kruszonki. Do wykonania ciasta potrzebne są:

    * 200 g mąki,

    * 200 g masła,

    * 160 g cukru,

    * 40 g mąki ziemniaczanej,

    * 4 jajka,

    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    * szczypta soli,

    * 500 g żurawiny.

    Do zrobienia kruszonki przydadzą się:

    * 150 g mąki,

    * 100 g masła zimnego,

    * 50 g cukru pudru.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do większej miski przesiać mąkę zwykłą, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną, przemieszać, a następnie odłożyć na bok. W drugiej misce umieścić masło w temperaturze pokojowej oraz cukier. Rozpocząć miksowanie mikserem, aż do uzyskania puszystej, gładkiej masy, w której nie widać cukru.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Nie zaprzestając ucierania, dodać odrobinę soli, a następnie wbijać jajka – jedno po drugim – po wbiciu każdego ucierać i dopiero wtedy dodawać kolejne. Gdy wszystko połączy się w jedną całość, dodać składniki suche. Nie trzeba od razu wsypywać całości, można najpierw połowę, wymieszać i znów połowę. Na tym etapie zamiast miksera można użyć szpatułki albo dużej łyżki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ciasto przelać do formy do pieczenia, posmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą. Na wierzch wrzucić żurawinę. Można obtoczyć ją lekko w mące, żeby nie opadała na dno. Na koniec przygotować kruszonkę poprzez szybkie posiekanie ze sobą wszystkich składników. Następnie przy pomocy palców przecierać uzyskaną masę, krusząc ją bezpośrednio na ciasto. Tak przygotowaną blachę wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza i piec 40 – 45 minut. Po upieczeniu ostudzić, a przed podaniem posypać dodatkowo cukrem pudrem.

Popularne tagi
  • przepisy na boże narodzenie
  • wrzątek
  • sernik z jabłkami i karmelem
  • chleb żurawinowy
  • jak nie przytyć w święta
  • cukier puder
  • przepis na pierogi
  • masła
  • przepis na kompot z suszu
  • czekolada
  • sos
  • karp
  • dżem
  • pomarańcza
  • bulion