Jak przyrządzić pyszne pierniczki pomarańczowe?
Jak przyrządzić pyszne pierniczki pomarańczowe?
Pierniczki są nieodłącznym elementem bożonarodzeniowego stołu. Można wykonywać je na różne sposoby, dodając wiele aromatycznych przypraw. Jednym z lepszych aromatów jest pomarańcza, która sprawia, że ciasteczka są wyjątkowo smaczne. W poniższym artykule znajdują się sprawdzone wskazówki, jak przygotować pierniczki pomarańczowe.
Niezbędne składniki spożywcze
Aby pierniki udały się zgodnie z oczekiwaniem i cieszyły podniebienie, potrzebne są następujące składniki:
* 350 g mąki,
* 170 cukru pudru,
* 150 g miodu,
* 30 g masła,
* 1 jajko,
* 1/2 łyżeczki kakao,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
* 2 pomarańcze.Krok pierwszy
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, po czym zetrzeć z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Do rondelka przełożyć masło, dodać miód i roztopić oba składniki na wolnym ogniu. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Dosypać kakao oraz przyprawę korzenną.
Krok drugi
Cukier puder oraz mąkę przesiać do jednej miski. Wsypać sodę oczyszczoną i zamieszać łyżką. Następnie wlać do miski masło z dodatkami, wbić jajko, po czym przejść do zagniatania ciasta. Powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję, z której swobodnie uda się uformować kulę. Nie może być zbyt mokre ani lepkie.
Krok trzeci
Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować wałkiem na grubość 0,5 cm. Z powstałego placka zacząć wycinać pierniczki o dowolnych kształtach, najlepiej świątecznych.Układać je na blaszce, a gdy będzie pełna, wsunąć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 7 – 10 minut.Po wystudzeniu ozdobić pierniczki białym albo kolorowym lukrem, a w czasie świąt podawać jako doskonały deser.