Przepisy świąteczne (102)

  • Jak upiec ciastka korzenne?

    Cynamon, imbir, odrobina chili, trochę kardamonu – to wszystko tworzy niepowtarzalny zapach oraz smak ciastek korzennych. Dobre ciasteczka mogą być dodatkiem do każdej pory roku, jednak ciastka korzenne kojarzą się przede wszystkim z okresem przedświątecznym. Wtedy nie tylko jada się ich więcej, ale chętniej się je przygotowuje. Czytaj więcej »

    ewelinaf

  • Jak upiec ciasteczka cynamonowe – misie?

    Ciasteczka cynamonowe to prawdziwa kwintesencja smaku. Są słodkie, aromatyczne, rozpływają się w ustach. Przyjemność ich jedzenia jest podwójnie duża, jeżeli nada się im ciekawy kształt. Takim kształtem są misie, które ucieszą nie tylko dzieci, ale i dorosłych, którzy nie będą mogli im się oprzeć. Czytaj więcej »

    arasek

  • Jak przyrządzić roladę cynamonową?

    Rolada cynamonowa to bardzo dobry deser od święta i na święta, niekoniecznie bożonarodzeniowe. Zapach cynamonu po pieczeniu będzie niósł się bardzo długo po całym domu, podwajając przyjemność, co jest dodatkową zaletą wykonania rolady. Jeśli chcesz delektować się takim smakołykiem, sprawdź poniższy przepis – nie pożałujesz. Czytaj więcej »

    sarara

  • Jak wykonać paluchy z ciasta francuskiego z parmezanem i makiem?

    Ciasto francuskie pozwala na niezliczone możliwości kształtowania go w słodkie oraz pikantne i słone desery. Każda przekąska jest równie miła dla podniebienia, dlatego nie ma sensu jej sobie odmawiać. Zamiast wyrzutów sumienia, że jesz podwieczorek, przegryzaj własnoręcznie wykonane paluchy francuskie z dodatkami. Oto podpowiedź, jak je wykonać. Czytaj więcej »

    mwieteska

  • Jak dobrze ukisić buraki?

    Teraz, gdy nadszedł czas przygotowywania przetworów na zimę, dobrze jest rozważyć wykonanie na zapas kiszonych buraków. Przydadzą się one do wykonania barszczu nie tylko na Wigilię – jeżeli jada się tę zupę w czasie świąt – lecz na co dzień, gdy zechce się zjeść zdrowy barszczyk. Kiszenie buraków nie jest nadmiernie trudne, a uzyskuje się efekt lepszy niż w przypadku kupnych produktów. Czytaj więcej »

    izulka

  • Jak upiec pyszne ciasto z żurawiną i kruszonką?

    Żurawina, połączenie smaku lekko słodkiego i kwaśnego, nie jest dobra tylko do robienia soków i sosów. Tak jak wiele drobnych owoców, dobrze sprawdza się w cieście – słodkim, jasnym, z kruszonką na wierzchu. Stanowi tym samym wspaniały deser sezonowy, którym można raczyć się przez całą jesień. Poznaj nasz przepis i przekonaj się sam. Czytaj więcej »

    nickollina

  • Prosty sposób na kapustę z jabłkami

    Kapusta z jabłkami niektórym może kojarzyć się głównie z Bożym Narodzeniem, jednak nie tylko w tym czasie można ją przygotować i zjeść. Taki przysmak nada się o każdej porze roku, lecz szczególnie dobrze sprawdzi się jesienią. Duża zawartość witaminy C w obu składnikach sprawić może, że odporność wzrośnie i znacznie łatwiej będzie przetrwać chłodny sezon. Dla zdrowia i smaku warto przygotować smaczną kapustę z dodatkami. Czytaj więcej »

    iskaa

  • Prosty sposób przygotowania ciasteczek korzennych

    Nie tylko w czasie Bożego Narodzenia przyprawy korzenne sprawiają przyjemność. Również w inne pory roku można z powodzeniem delektować się smakiem ciasteczek pachnących i smakujących cynamonem oraz imbirem. Najlepiej taki deser przygotować samodzielnie, żeby kontrolować ilość dodawanych przypraw. W tym celu niezbędny będzie odpowiedni przepis. Oto on. Czytaj więcej »

    adrianx

  • Jak przyrządzić hummus z czosnkiem?

    Smaczny hummus – potrawa rodem z Libanu – z dodatkiem czosnku to dobry pomysł na świąteczną przystawkę. Można jadać go z dodatkami, z kawałkami pieczywa albo sam, jako aromatyczną pastę. Niezależnie od sposobu ostatecznego spożycia, hummus będzie na stole czymś wyjątkowym, czego każdy biesiadnik z ciekawością spróbuje. Chcesz przygotować przystawkę, ale nie wiesz jak? Skorzystaj z podanego poniżej przepisu. Czytaj więcej »

    bankier

  • Jak upiec bułeczki w kształcie kurczaczków?

    W czasie świąt jada się zazwyczaj mniej chleba, ponieważ inne potrawy wyglądają bardziej interesująco. Aby goście nie mieli na talerzu tylko jajek oraz wędliny, warto sprawić, by pieczywo było zachęcające. Stanie się takie, jeżeli nada się mu kształt kurczaczka. Bułeczki przypominające małe zwierzątka będą prezentowały się dobrze zarówno w koszyczku ze święconką, jak i na stole. Czytaj więcej »

    michaell

  • Ziołowa jajecznica w skorupce – jak ją przyrządzić?

    Jajecznica to jedno z najlepszych dań śniadaniowych. Jest chętnie jadane, zwłaszcza z różnymi dodatkami. Typowa jajecznica to jajka rozbite na patelni, ścięte w dowolny sposób i podane na talerzu. Jednak z powodzeniem można podać danie w sposób oryginalny, mianowicie w skorupce od jajka. Ciekawie i nadal smacznie. Czytaj więcej »

    aqatua

  • Ciasteczka wielkanocne – idealne na deser

    Poza babką i mazurkami, które są podstawą deserów wielkanocnych, warto mieć pod ręką coś drobnego do przekąszenia. Kruche ciasteczka stanowią doskonałą przekąskę do kawy, popijanej po wielkanocnym obiedzie. Smaczne, kolorowe, znajdą uznanie zarówno u dzieci, jaki u lubiących słodkości dorosłych. Czytaj więcej »

    piotrcy

Popularne tagi
  • walentynki
  • herbata
  • post
  • dodatki do chleba
  • wielkanocne słodycze
  • landrynki
  • przepis na pierogi z kaszą gryczaną
  • deser wielkanocny
  • przygotowanie jajek
  • rolada cynamonowa
  • przygotowanie potrawy
  • przepis na tosty francuskie
  • farsz
  • suszone jabłka
  • bezglutenowe pierniki
  • świąteczny stół
  • świąteczna tradycja
  • jajecznica
  • przepis na ciasteczka cynamonowe
  • białko
  • wieniec wielkanocny
  • sernik urodzinowy
  • sos serowy
  • sól
  • jajko z farszem