Prosty sposób na kapustę z jabłkami
Prosty sposób na kapustę z jabłkami
Kapusta z jabłkami niektórym może kojarzyć się głównie z Bożym Narodzeniem, jednak nie tylko w tym czasie można ją przygotować i zjeść. Taki przysmak nada się o każdej porze roku, lecz szczególnie dobrze sprawdzi się jesienią. Duża zawartość witaminy C w obu składnikach sprawić może, że odporność wzrośnie i znacznie łatwiej będzie przetrwać chłodny sezon. Dla zdrowia i smaku warto przygotować smaczną kapustę z dodatkami.
Jakie składniki są potrzebne?
Wykonanie kapusty będzie proste i szybkie, jeżeli zawczasu przygotuje się odpowiednie składniki, wśród których muszą znaleźć się:
* 1/2 główki kapusty,
* 1 jabłko,
* 1/2 marchewki,
* 1 łyżka masła,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* kminek,
* cukier,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Kapustę przemyć i osuszyć, a następnie poszatkować na niewielkie kawałki bardzo ostrym nożem. Przełożyć do miski albo na bok blatu, po czym sięgnąć po patelnię. Położyć na niej masło, dodać oliwę i podgrzać, aż do rozpuszczenia się masełka.
Krok drugi
Na podgrzany tłuszcz przełożyć poszatkowaną kapustę. Zamieszać, podsmażyć. Żeby kapusta nie przypaliła się, można dodać 2 – 3 łyżki wody. W czasie kiedy kapusta będzie się powoli smażyła, obrać ze skórki jabłko, pozbawić je gniazda nasiennego, a następnie pokroić na kawałeczki bądź zetrzeć na tarce o szerokich oczkach. Zetrzeć należy również marchewkę, wcześniej obraną ze skórki.
Krok trzeci
Po dodaniu jabłka i marchewki do kapusty wymieszać wszystko dokładnie i przykryć pokrywką. Dusić pod przykryciem przez 10 minut, a dopiero potem przyprawić danie kminkiem, solą, pieprzem i cukrem. Ponownie wszystko dokładnie zamieszać i pozostawić na ogniu jeszcze na 5 minut. Po tym czasie danie nadaje się do spożycia, jako dodatek do mięsa oraz ziemniaków. Smacznego!