Sernik z toffi na każdą okazję

Sernik z toffi na każdą okazję
Sernik można wykonać na kilkanaście różnych sposobów i z różnymi dodatkami. Warto eksperymentować i próbować czegoś nowego. Dzięki temu na każde święta lub urodziny można zaserwować gościom coś niezwykłego. Jednym z lepszych serników, delikatnym i słodkim, jest ciasto serowe z toffi.
- Potrzebne składniki  - Sama nazwa może brzmieć skomplikowanie, jednak jeśli posiada się odpowiednie składniki, wykonanie ciasta jest proste i kończy się smacznym efektem. W związku z tym potrzebne są elementy do wykonania spodu: 
 * 30 dag mąki pszennej,
 * 15 dag margaryny,
 * 1/2 szklanki cukru,
 * 3 żółtka,
 * 2 łyżki śmietany 18%,
 * 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 Do masy serowej niezbędne są:
 * 1 kg sera białego (w wiaderku),
 * 5 białek,
 * 2 żółtka,
 * 1 szklanka cukru,
 * 1 opakowanie cukru waniliowego,
 * 2 opakowania budyniu waniliowego,
 * 2 łyżki mleka w proszku,
 * 70 ml oleju,
 * 330 g śmietany 18%,
 * szczypta soli.
 Dodatkowo potrzebne będą również:
 * 1 puszka masy krówkowej,
 * 150 g masła.
- Pierwszy krok- Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Warto najpierw przesiać mąkę, żeby upewnić się, że nie ma w niej żadnych nieczystości i żeby nabrała trochę powietrza. Margarynę można pokroić na kawałki, aby łatwiej się ugniatała. Gdyby wyszło zbyt suche, można dodać odrobinę śmietany. Po wyrobieniu owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki, 
- Drugi krok  - Przygotowując masę serową, należy zacząć od ubicia żółtek i obu rodzajów cukru na puszystą masę. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję, dodać ser, budyń, śmietanę oraz olej. Można ubijać mikserem na najniższych obrotach.Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty cukru, po czym dodać do masy serowej, mieszając oba elementy bardzo dokładnie i delikatnie, najlepiej łyżką, a nie mikserem. 
- Trzeci krok- Formę, najlepiej okrągłą, choć nie jest to konieczne, wyłożyć ciastem, a następnie wylać na nie masę serową. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni Celsjusza i wsunąć do niego formę z sernikiem. Piec 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni. Po kolejnych 20 minutach zmniejszyć o kolejne 10 stopni. Po 60 minutach wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do wystygnięcia. 
- Czwarty krok  - Miękkie masło – w temperaturze pokojowej – spienić lekko, po czym zacząć dodawać do niego masę krówkową, po 1 łyżce, aż do wykorzystania całej ilości. Gdy polewa będzie pachnąca i złocista, wylać na ostudzony sernik i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin, żeby polewa dobrze zastygła. Można podawać z bitą śmietaną. 














