Jak usmażyć wigilijnego karpia w innym wydaniu?

Opiekun artykułu: pyla
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 40 min.
Advertising
Jak usmażyć wigilijnego karpia w innym wydaniu?

Jak usmażyć wigilijnego karpia w innym wydaniu?

Coraz częściej karp na naszych polskich wigilijnych stołach ustępuje miejsca rybom lepszej klasy. Niektórym nie sprawia to wielkiej różnicy, ale są i tacy, którzy kultywują tradycję i chcą być jej wierni. Wszakże nasz kochany karp jest nieco tłusty, trudny do przygotowania i specyficznie pachnie, lecz zgodnie z tym, co robiły nasze babcie, w tę Wigilię przygotujmy go w lekkiej odmianie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 – 3 filety z karpia

1 cebula

pół łyżki ziarenek kminku (zmiażdżonych przed doprawieniem)

1 łyżka masła

sok z 1 cytryny

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

sól

pieprz

pieprz cayenne

2 – 3 filety z karpia 1 cebula pół łyżki ziarenek kminku (zmiażdżonych przed doprawieniem) 1 łyżka masła sok z 1 cytryny 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól pieprz pieprz cayenne
  • Jak przyprawia się karpia?

    Do podstawowych przypraw, których używa się do karpia, jak i każdej innej ryby, są: sól, pieprz i cytryna. W naszym przypadku nie będzie inaczej. Poniżej znajdziesz te produkty i przyprawy, którymi możesz urozmaicić karpia podczas przygotowywania:
    * kminek,
    * majeranek,
    * lubczyk,
    * estragon,
    * natka pietruszki,
    * papryka ostra i łagodna,
    * chilli,
    * goździki,
    * białe wytrawne wino,
    * masło,
    * ocet winny,
    * chrzan,
    * cykoria.
    Wybór jest tak duży, że nie sposób zapomnieć o tradycji i zrezygnować z karpia na Wigilię.

  • Jak podać karpia?

    Jak podać karpia?

    Pomimo tego, że nasz karp nie cieszy się już takim uznaniem i poważaniem jak kiedyś, w tym roku zróbmy dla niego wyjątek i niech zagości na wigilijnym stole w nowym wydaniu. Proponuję przygotować go w cebulce z dodatkiem kminku.

  • Przyprawienie ryby

    Filety z karpia przepłucz wodą, obsyp solą, pieprzem oraz kminkiem. Odstaw je na około godzinę, by nabrały aromatu przypraw.

  • Smażenie i duszenie karpia

    Na patelni rozgrzej masło i połóż ryby. Cebulę obierz i pokrój w drobne paski. Dodaj do smażącego się karpia. Gdy cebula będzie już zeszklona, a ryba przybierze złoty kolor, na patelnię wlej wino i dodaj sok z cytryny. Całość przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut. Kolejno odparuj trochę sosu, odkrywając pokrywkę i zmniejszając ogień. Dopraw pieprzem cayenne.

  • Sposób podania

    Sposób podania

    Karpia podaje się z białym pieczywem lub ziemniakami. Można posypać go posiekaną natką pietruszki.

Popularne tagi
  • pomarańczowy barwnik
  • jadłospis
  • przepis na karpia w galarecie
  • adwokat
  • sernik z kwaśnej śmietany
  • ciasto z żurawiną i kruszonką
  • przepis na sernik z jabłkami i karmelem
  • sklejanie domku
  • placuszki korzenne
  • przystawka
  • pianki
  • jabłko
  • farsz
  • bezglutenowe pierniki
  • babka adwokatowa