Jak usmażyć wigilijnego karpia w innym wydaniu?
Jak usmażyć wigilijnego karpia w innym wydaniu?
Coraz częściej karp na naszych polskich wigilijnych stołach ustępuje miejsca rybom lepszej klasy. Niektórym nie sprawia to wielkiej różnicy, ale są i tacy, którzy kultywują tradycję i chcą być jej wierni. Wszakże nasz kochany karp jest nieco tłusty, trudny do przygotowania i specyficznie pachnie, lecz zgodnie z tym, co robiły nasze babcie, w tę Wigilię przygotujmy go w lekkiej odmianie.
Jak przyprawia się karpia?
Do podstawowych przypraw, których używa się do karpia, jak i każdej innej ryby, są: sól, pieprz i cytryna. W naszym przypadku nie będzie inaczej. Poniżej znajdziesz te produkty i przyprawy, którymi możesz urozmaicić karpia podczas przygotowywania:
* kminek,
* majeranek,
* lubczyk,
* estragon,
* natka pietruszki,
* papryka ostra i łagodna,
* chilli,
* goździki,
* białe wytrawne wino,
* masło,
* ocet winny,
* chrzan,
* cykoria.
Wybór jest tak duży, że nie sposób zapomnieć o tradycji i zrezygnować z karpia na Wigilię.Jak podać karpia?
Pomimo tego, że nasz karp nie cieszy się już takim uznaniem i poważaniem jak kiedyś, w tym roku zróbmy dla niego wyjątek i niech zagości na wigilijnym stole w nowym wydaniu. Proponuję przygotować go w cebulce z dodatkiem kminku.
Przyprawienie ryby
Filety z karpia przepłucz wodą, obsyp solą, pieprzem oraz kminkiem. Odstaw je na około godzinę, by nabrały aromatu przypraw.
Smażenie i duszenie karpia
Na patelni rozgrzej masło i połóż ryby. Cebulę obierz i pokrój w drobne paski. Dodaj do smażącego się karpia. Gdy cebula będzie już zeszklona, a ryba przybierze złoty kolor, na patelnię wlej wino i dodaj sok z cytryny. Całość przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut. Kolejno odparuj trochę sosu, odkrywając pokrywkę i zmniejszając ogień. Dopraw pieprzem cayenne.
Sposób podania
Karpia podaje się z białym pieczywem lub ziemniakami. Można posypać go posiekaną natką pietruszki.