Smaczne pierniczki dietetyczne na święta
Smaczne pierniczki dietetyczne na święta
Święta to podwyższone ryzyko kaloryczne. Wszystkie potrawy, podawane przez całe święta oraz po nich, kuszą, wspaniale pachną i smakują, więc trudno powstrzymać się przed jedzeniem. Skutkuje to dodatkowymi kilogramami po zakończeniu świętowania. Aby bezkarnie móc zajadać się pierniczkami bożonarodzeniowymi, warto przygotować ich dietetyczną wersję – mniej kaloryczną, a tak samo smaczną.
Jakich składników potrzeba?
Dietetyczne ciasteczka wymagają określonych, niskokalorycznych składników, przede wszystkim:
* 1 szklanki otrąb pszennych,
* 1 szklanki płatków owsianych,
* 1/3 szklanki mleka 0,5%,
* 1 jajka,
* 2 łyżek miodu,
* 1 łyżki oliwy z oliwek,
* 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
* stewii,
* 1/2 opakowania przyprawy do piernika.Krok pierwszy
Otręby i płatki zemleć na proszek. Miód podgrzać w kąpieli wodnej i dodać go do płatków wysypanych na stół. Siekać nożem, stopniowo łącząc produkty.
Krok drugi
Stopniowo dodawać sodę, stewię, przyprawę do piernika, cały czas mieszając. Kiedy masa lekko przestygnie, wbić jajko i nadal zagniatać ciasto – można już rękami. Razem z jajkiem dolać oliwy, tworząc powoli gładką masę na ciasteczka.
Krok trzeci
Mleko podgrzać, aby było ciepłe, i stopniowo dodawać do ciasta. Jeżeli dodanie całego mleka sprawi, że masa będzie zbyt rzadka, ograniczyć jego ilość. Wyrabiać przez 10 minut, aż masa będzie elastyczna. Włożyć na 1 godzinę do lodówki, chociaż jeszcze lepszym rozwiązaniem jest pozostawienie go w chłodzie na całą noc.
Krok czwarty
Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość maksymalnie 1 cm. Z uzyskanego placka wycinać foremkami do ciastek dowolne kształty i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasteczka piec przez 10 – 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ostudzić. Można ozdobić je dodatkowo, ale pamiętając, że każdy lukier lub polewa to dodatkowe kalorie.