Pomysł na pyszne rogaliki z nadzieniem

Opiekun artykułu: analog
Advertising
Pomysł na pyszne rogaliki z nadzieniem

Pomysł na pyszne rogaliki z nadzieniem

Zgrabne rogaliki to jeden z najlepszych przysmaków. Mogą służyć zarówno za deser, jak i za drugie śniadanie. Są smaczne, słodkie i sycące, w zależności od rodzaju nadzienia, jakie się do nich włoży. Najlepsze rogaliki to zdecydowanie te, które przygotowało się samodzielnie. Mają idealną kruchość, nadzienie zgodne z oczekiwaniami i powodują, że zjedzenie jednego to zdecydowanie za mało.

Advertising
Advertising
  • Składniki spożywcze na rogaliki

    Składniki spożywcze na rogaliki

    Do przygotowania rogalików potrzebne będą odpowiednie produkty spożywcze, a wśród nich:
    * 1/2 kg mąki pszennej,
    * 1 kostka margaryny,
    * 1 słoik marmolady,
    * 2 jajka,
    * 8 łyżek cukru,
    * 4 łyżki śmietany,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * cukier puder.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i umieścić na szerokiej stolnicy. Na środku zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko, dodać śmietanę oraz posiekaną drobno margarynę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Zacząć wyrabiać ciasto, zagniatając je na jednolitą masę. Gdy uzyska się odpowiednią konsystencję, podzielić uzyskaną masę na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość 1 cm, a następnie pokroić nożem na 12 identycznych trójkątów.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przy szerszej krawędzi każdego trójkąta nałożyć 1 łyżeczkę marmolady, po czym zacząć zawijać ciasto, tworząc rogalik. Wszystkie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej nie przepełniać blaszki i ułożyć na niej maksymalnie 12 rogali, pozostawiając pomiędzy nimi miejsce na wyrośnięcie.Piec przysmaki przez 20 – 30 minut. Ostudzić, a przed podaniem posypać mocno cukrem pudrem.

Popularne tagi
  • bulion
  • ciasto z żurawiną i kruszonką
  • prażone migdały
  • ciastka korzenne
  • świąteczny deser
  • chili
  • ajerkoniak
  • ciasteczka z nadzieniem malinowym
  • przyprawa do pierników
  • trufle
  • przetwory
  • zaczyn
  • karp w galarecie
  • sok malinowy
  • dżem
X