Przepis na sernik z rodzynkami na herbatnikowym spodzie

Opiekun artykułu: ladym
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 2 godz.
Advertising
Przepis na sernik z rodzynkami na herbatnikowym spodzie

Przepis na sernik z rodzynkami na herbatnikowym spodzie

Sernik to zdecydowanie jedno z najchętniej oraz najczęściej przygotowywanych w Polsce ciast. Można go przyrządzić naprawdę na wiele sposobów, na zimno, z bakaliami, z galaretką, z masą makową, na biszkopcie, bez żadnego spodu… Opcji jest wiele i każdy ma swoją ulubioną wersję, najczęściej po prostu tę, którą zna od dzieciństwa. Sernik niewątpliwie kojarzy nam się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, gdyż to właśnie wtedy przygotowuje się go w większości domów. Nie jest to ciasto, które jest bardzo łatwe do przyrządzenia, jednak postępując według instrukcji oraz będąc wiernym proporcjom, można stworzyć naprawdę pyszny świąteczny deser. Poniżej znajdziesz przepis na genialny sernik z dodatkiem rodzynek, pieczony na spodzie z maślanych herbatników. Wesołych Świąt!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

250 gram herbatników

1 kg sera mielonego, z wiaderka

2 opakowanie budyniu śmietankowego

8 jajek

1 opakowanie cukru waniliowego

¾ szklanki cukru

70 gram rodzynek

250 gram herbatników 1 kg sera mielonego, z wiaderka 2 opakowanie budyniu śmietankowego 8 jajek 1 opakowanie cukru waniliowego ¾ szklanki cukru 70 gram rodzynek
Warto zapamiętać:

Składniki na sernik powinny być wyjęte z lodówki co najmniej godzinę przed jego robieniem. Muszą mieć temperaturę pokojową.

  • Moczenie rodzynek

    Rodzynki wrzuć do miski i zalej je gorącą wodą. Pozwól im się w niej chwilę wymoczyć, aż napęcznieją i staną się miękkie. Potem przełóż je na sitko lub na durszlak, żeby mogły całkowicie wyschnąć.

  • Ubijanie żółtek

    W pierwszej kolejności oddziel białka od żółtek. Pamiętaj, iż należy to zrobić bardzo dokładnie, gdyż białka, w którym znajdą się żółtka jaj, nie ubiją się później.Przelej żółtka do miski od miksera i zacznij je ubijać. Potem stopniowo dodawaj cukier biały oraz cukier waniliowy i ubijaj żółtka z cukrem tak długo, aż powstanie jednolita jajeczna masa. Kiedy tak się stanie, wsyp do niej dwa opakowania budyniu śmietankowego i wymieszaj je z żółtkami.

  • Dodawanie sera

    Kiedy żółtka będą już wymieszane z proszkiem na budyń, zajmij się dodawaniem sera. Pamiętaj, że nie możesz tego zrobić od razu. Najlepiej dodawać ser stopniowo, ciągle mieszając, łyżka po łyżce, aż dodasz cały kilogram sera i powstanie jednolita masa serowa.

  • Ubijanie białek

    W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Jeśli boisz się, że ci to nie wyjdzie, warto dodać przed ubijaniem do białek szczyptę soli. Kiedy jajka będą ubite, dodawaj je po łyżce do masy serowej i mieszaj za pomocą szpatułki (nie miksera).

  • Dodawanie rodzynek

    Na koniec do masy serowej wymieszanej z białkami dodaj rodzynki i wymieszaj je dokładnie, ale powoli. Tak przygotowaną masę możesz już przełożyć do blachy, którą uprzednią wyłóż papierem do pieczenia oraz herbatnikami maślanymi.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Sernik włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz go przez 45 minut, a potem nie otwieraj piekarnika przez kolejnych 15. Następnie studź go przy uchylonych drzwiczkach przez kilkanaście minut, a kiedy już całkiem wystygnie, przełóż do lodówki. Podawaj mocno schłodzony. Smacznego!

Popularne tagi
  • kuchnia niemiecka
  • tłuszcz
  • polewa
  • muł
  • ryba
  • likier kawowy
  • zimtsterne
  • ciasteczka cynamonowe
  • grzyby
  • przepis na pierogi z kaszą gryczaną
  • schłodzone ciasto
  • kapusta
  • kompot z suszonych owoców
  • ciasto świąteczne
  • maszynka do mielenia