Choinka z piernikowych gwiazdek – jak ją zrobić?

Opiekun artykułu: szmaragd
Advertising
Choinka z piernikowych gwiazdek – jak ją zrobić?

Choinka z piernikowych gwiazdek – jak ją zrobić?

Pierniczki są nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia. Ich zapach wypełnia każdy dom i sprawia, że ma się większą ochotę na przeżywanie świąt. Z pierników można zrobić nie tylko główny deser świąteczny, ale także ozdoby choinkowe oraz choinkę.Choinka, wykonana w całości z pierników, może stać się centralną ozdobą stołu wigilijnego, jak również wspaniałą przekąską.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Podstawą wykonania choinki z pierniczków jest przygotowanie odpowiednich składników do wykonania ciasta. Są to:
    * 1 kg mąki pszennej,
    * 0,5 l miodu,
    * 1 masło,
    * 1 opakowanie proszku do pieczenia,
    * 2 opakowania przyprawy do pierników,
    * 1 szklanka cukru pudru,
    * 4 łyżki kakao,
    * 4 jajka,
    * perełki cukrowe, czekoladowe gwiazdki do dekoracji.

  • Krok pierwszy

    Masło przełożyć do rondelka. Roztopić, po czym wlać miód i wsypać kakao oraz przyprawę do pierników. Wymieszać wszystko dokładnie, cały czas trzymając rondel na ogniu. Kiedy wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą w jedną całość, zdjąć garnek z pieca i pozostawić do ostygnięcia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Wbić 2 jajka oraz 2 żółtka, białka pozostawiając w osobnej miseczce. Rozpocząć wyrabianie ciasta, a gdy jajka zostaną już połączone z mąką, powoli dodawać wystudzoną masę maślano-miodową.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wyrabiać ciasto, aż uzyska się jednolitą konsystencję. Dobrze jest pamiętać, że wyrabianie nie powinno trwać bardzo długo, gdyż to sprawi, że pierniki będą przesadnie twarde.

    Po wyrobieniu masy owinąć ją folią spożywczą i włożyć do piekarnika na całą noc. Następnego dnia podzielić ciasto na kilka części. Jedną zostawić, pozostałe znów włożyć do lodówki.

  • Krok czwarty

    Na stolnicy posypanej lekko mąką rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm. Wycinać gwiazdki różnej wielkości, najlepiej przy pomocy foremek, lecz można użyć również wykonanego samodzielnie, papierowego szablonu. Pierniczki układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, po czym piec je 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni. Celsjusza. W podobny sposób wykorzystać wszystkie kawałki ciasta.

  • Krok piąty

    Krok piąty

    Gdy wszystkie gwiazdki będą gotowe, przystąpić do wykonania lukru, ucierając 1 białko z 1/2 szklanki cukru pudru. Lukrem sklejać gwiazdki od największej do najmniejszej. Pozostałym lukrem polać choinkę, przylepiając do niej czekoladowe gwiazdki, cukrowe perełki. Pozwolić choince wyschnąć, a następnie przełożyć ją na ozdobny talerz.

Popularne tagi
  • sernik ajerkoniakowy
  • smażenie
  • czekoladowy deser
  • sok brzoskwiniowy
  • galareta
  • sklejanie domku
  • sezam
  • łączenie składników
  • kuchnia niemiecka
  • przepis na sernik z ajerkoniakiem
  • dodatek do przekąsek
  • choinka
  • schłodzone ciasto
  • morze czarne
  • uszka do barszczu