Jak ugotować pyszny barszcz wigilijny?
Jak ugotować pyszny barszcz wigilijny?
Nie każdy region kraju preferuje tą samą zupę w czasie kolacji wigilijnej. Zupa grzybowa, zupa owocowa to jedne z potencjalnych przysmaków, jednak znacznie częściej na stołach pojawia się czerwony barszcz z uszkami. Żeby miał wyjątkowy smak oraz aromat, warto zrobić go według sprawdzonego przepisu.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania pysznego barszczu potrzebny jest pełen zestaw dobrej jakości produktów. Tak wyjątkowy barszcz jada się raz do roku, więc warto o to zadbać. Wśród składników spożywczych muszą znaleźć się:
* 2 kg buraków,
* 2 jabłka,
* 2 suszone liście selera,
* 2 cebule,
* 1 pietruszka,
* 1 marchewka,
* 1 cytryna,
* 5 grzybów suszonych,
* 5 ząbków czosnku.Krok pierwszy
Suszone grzyby przemyć zimną wodą. Przełożyć do miseczki, po czym zalać 1,5 szklanki wody i odstawić na 30 – 40 minut. Powinny zmięknąć, a jeśli po wyznaczonym czasie nadal są zbyt twarde, potrzymać je w wodzie jeszcze przez jakiś czas. Następnie przelać całą zawartość miski do garnka i zacząć gotować. Gotowanie powinno trwać 50 – 60 minut.
Krok drugi
Przygotowane warzywa umyć i obrać ze skórki. Następnie buraki, marchewkę, pietruszkę pokroić w cienkie plasterki. Jabłka również obrać i pokroić w tzw. ósemki, natomiast czosnek pozbawić łupinki i przekroić na pół, nie jest konieczne siekanie go na drobniejsze kawałki. Ugotowane grzyby odsączyć, ale nie wylewać wody – przyda się później – pokroić grzybki na plasterki.
Krok trzeci
Warzywa przełożyć do większego garnka. Zalać 4 litrami wody i zacząć gotować na średnim ogniu. Dodać 2 łyżki soli i pozostawić na ogniu przez 30 minut, bez przykrywania garnka.Z cytryny wycisnąć cały sok i pod koniec gotowania wlać go do zupy. Zamieszać, po czym zdjąć garnek z pieca. Przestudzić i włożyć barszcz na całą noc do lodówki.
Krok czwarty
Następnego dnia przed podaniem należy odcedzić barszcz z warzyw, chociaż można pozostawić grzybki. Podgrzać, dodając do niego wodę z grzybów, posłodzić 1 łyżką cukru i wymieszać. Ciepły barszcz jest gotowy do podawania wraz z uszkami albo z pierogami z kapustą.