Jak zrobić doskonałe ciasteczka z nadzieniem malinowym?
Jak zrobić doskonałe ciasteczka z nadzieniem malinowym?
Maślane ciasteczka z nadzieniem, choć proste, są jednymi z najlepszych, jakie można zaserwować sobie w ramach podwieczorku. Doskonale smakują, rozpływają się w ustach, a co najważniejsze, nie są trudne do wykonania. Zamiast chodzić do cukierni szukać czegoś dobrego, wystarczy własna kuchnia oraz kilka składników.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby przygotować domowe ciasteczka z nadzieniem, trzeba najpierw zebrać odpowiednie składniki, czyli:
* 250 g mąki pszennej,
* 225 g masła,
* 160 g dżemu malinowego,
* 100 g cukru.Krok pierwszy
Masło przełożyć do miski. Wsypać cukier. Można dodać do niego 1 łyżeczkę cukru waniliowego, żeby ciasteczka miały lepszy smak. Zacząć ucierać i nie przestawać, dopóki masa nie stanie się lekka i puszysta.
Krok drugi
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza.Do masy maślanej zacząć dosypywać mąkę i cały czas mieszać, aż dobrze połączy się zresztą składników. Uzyskane ciasto powinno pachnieć masłem i mieć gładką konsystencję, która ułatwi formowanie ciasteczek.Z ciasta formować kulki o średnicy 2 – 2,5 cm. Układać je na blaszce, jedna obok drugiej, po czym na środku każdej odcisnąć kciuk lub palec wskazujący, spłaszczając lekko kulkę i robiąc wgłębienie.
Krok trzeci
Zagłębienia we wszystkich ciasteczkach wypełnić dżemem malinowym. Po wykonaniu tego całą blaszkę wsunąć do piekarnika i piec 15 – 20 minut. Ciasteczka powinny lekko zbrązowieć na brzegach.Po upieczeniu przestudzić, a następnie podawać razem z kawą lub herbatą. Smacznego!