Trufle z Oreo – jak je przygotować?
Trufle z Oreo – jak je przygotować?
Ciasteczka Oreo są niezwykle popularne i jak się okazuje, można jadać je na różne sposoby oraz wykonywać z nich inne desery. Ciekawe serniki, ciasta, ciasteczka to tylko jedne z propozycji. Równie dobrze popularne markizy nadają się do wykonywania słodkich i prostych trufli. Sprawdź sam.
Jakich produktów potrzeba?
Trufle wydają się skomplikowanym deserem, jednak to mit. Wystarczy tylko kilka elementów, żeby cieszyć się smacznymi, ładnymi truflami. Wśród składników muszą być:
* 200 g serka mascarpone,
* 20 ciastek Oreo,
* 1 tabliczka czekolady gorzkiej,
* 2 łyżki kremu czekoladowego.Krok pierwszy
Ciasteczka albo bardzo drobno pokruszyć w palcach, albo w blenderze, uzyskując drobny proszek. W blenderze z powodzeniem zrobi się to szybciej.
Krok drugi
Przełożyć uzyskany proszek z ciasteczek do miski, dodać serek mascarpone, krem czekoladowy i dobrze wymieszać wszystkie składniki aż do ich połączenia się. Następnie gotową masę włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie masa powinna zgęstnieć.
Krok trzeci
Po 30 minutach wyjąć miskę z masą i formować z niej niewielkie kulki. Żeby nie lepiły się za mocno, można posypać je cukrem pudrem. Układać kulki na tacce, w niewielkich odstępach i na kolejne 30 minut włożyć do lodówki do ponownego zastygnięcia.W tym czasie można przygotować polewę czekoladową. Połamać czekoladę do rondelka, po czym ustawić go nad garnkiem z parującą wodą. Roztapiać czekoladę w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Lekko przestudzić.Gotową polewą polewać trufle od razu po wyjęciu z lodówki i tworzyć na nich czekoladowe, ozdobne paski.