Sernik z kwaśną śmietaną – jak upiec?

Opiekun artykułu: prybcia
Advertising
Sernik z kwaśną śmietaną – jak upiec?

Sernik z kwaśną śmietaną – jak upiec?

Chociaż do sernika zazwyczaj używa się bardzo słodkich produktów, żeby nadać mu upragniony smak, czasami przydają się także inne dodatki. Sernik na bazie kwaśnej śmietany jest jednym ze smaczniejszych deserów, które pieszczą podniebienie swoim delikatnym smakiem oraz rozpływają się w ustach.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Do sernika można wykonać spód, układając na dnie maślane ciastka lub herbatniki.

  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Przygotowanie dobrego sernika jest uzależnione od jakości produktów spożywczych, które są potrzebne do ich wykonania. Składniki powinny być świeże i dobrej jakości, a wśród nich musi znaleźć się:
    * 1,5 kg cukru,
    * 1,2 kg sera twarogowego,
    * 800 ml śmietany kwaśnej,
    * 8 jaj,
    * 2 opakowania budyniu śmietankowego,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

  • Pierwszy krok

    Niezmielony ser zemleć trzy razy, żeby stał się gładki. Aby oszczędzić sobie czasu, można wykorzystać gotowy ser do serników, sprzedawany w wiaderkach. Przełożyć go do miski.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Białka rozdzielić od żółtek. Do sera dodać 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia, budynie oraz żółtka, po czym zacząć ubijać, tworząc z sera jednolitą masę. Można dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego, żeby smak był bardziej wyrazisty. Po wymieszaniu pierwszych składników dodać do masy serowej śmietanę. Połączyć dokładnie z resztą składników.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Ubić białka na puszystą masę. Pod koniec ubijania zacząć dodawać do nich pozostały cukier, tworząc lśniącą, sztywną pianę. Dodawać ją stopniowo do masy serowej, cały czas mieszając albo miksując mikserem na średnich obrotach.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Okrągłą formę do pieczenia posmarować masłem, a następnie przelać do niej masę serową. Wygładzić ciasto i wsunąć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 1 godzinę i 15 minut. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. Nawet po jego wyłączeniu warto pozostawić ciasto w ciepłym piecu na 30 minut, a dopiero potem wyjąć.Podawać, gdy będzie całkiem chłodne. Przed podaniem można polać sernik polewą czekoladową albo posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Popularne tagi
  • przepis na pierogi z kaszą gryczaną
  • woda przegotowana
  • przepis na ciasteczka
  • nadzienie cynamonowe
  • czekolada gorzka
  • orzechy włoskie
  • mąka pszenna
  • przepis na pierogi
  • bulion
  • śledzie z cebulą i pomidorami
  • sok malinowy
  • składniki spożywcze
  • czerwony barwnik
  • cukier brązowy
  • wypieki