Jak przygotować jadalny świecznik świąteczny?

Opiekun artykułu: abracadabra
Advertising
Jak przygotować jadalny świecznik świąteczny?

Jak przygotować jadalny świecznik świąteczny?

Co pięknego jest w świętach? Zapach pierników oraz częstsze, niż zazwyczaj, zapalanie świeczek. Czemu tego nie połączyć? W poniższym artykule przedstawiamy sposób na wykonanie świecznika, który z powodzeniem można zjeść, gdy przyjdzie na to ochota albo gdy znudzi się jako dekoracja.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby świeczka do zjedzenia była ładna i smaczna, potrzebne będą następujące składniki do jej wykonania:
    * 30 łyżek mąki pszennej,
    * 5 łyżek margaryny,
    * 3 łyżeczki kakao,
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    * 1/2 szklanki miodu,
    * 1/3 szklanki cukru brązowego,
    * przyprawa do pierników,
    * lukier (do dekoracji).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na początku niezbędne jest przygotowanie ciasta na piernik, z którego zrobiony będzie świecznik. Do rondelka należy przełożyć margarynę, miód oraz cukier. Stopniowo stopić wszystkie składniki w jedną masę.

    W osobnej misce połączyć pozostałe składniki. Następnie dodać masę z margaryny i wszystko dokładnie wymieszać oraz zagnieść rękami gładkie ciasto. Gładkie, ale nie przesadnie lepiące się ciasto owinąć folią aluminiową i wsadzić na 60 minut do lodówki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Następnie ostrym nożem wyciąć w cieście 4 ściany domku – 2 na przód, 2 na boki – oraz 1 większy, który będzie dachem. W tym fragmencie na środku zrobić otwór, przez który będzie wystawała świeczka. Wszystkie kawałki piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 5 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Podczas gdy piernik się piecze, przygotować lukier. Może być gotowy, z torebki. Po upieczeniu i wystudzeniu piernika połączyć elementy domku przy pomocy lukru. Poczekać, aż wszystko dokładnie zaschnie. Następnie w otwór w dachu wsunąć świeczkę. Tak przygotowany świecznik może być najpierw ozdobą wigilijnego stołu, a potem smakowitym deserem.

Popularne tagi
  • przekąska
  • przepis na pierniczki nadziewane
  • masa kajmakowa
  • zupa z karpia
  • masa krówkowa
  • sposoby na naturalny barwnik
  • kapusta gotowana
  • piernik
  • śniadanie
  • lodówka
  • kuchnia niemiecka
  • danie tradycyjne
  • owoce
  • kolacja wigilijna
  • pierogi na słodko